Pedro Almodóvar'ın ilk kitabı gerçeklikle kurguyu harmanlıyor

rookiemag

New member
Güz Önizleme Kitapları

Son Rüya

Yazan: Pedro Almodóvar, çeviren: Frank Wynne
HarperVia: 240 sayfa, 26 dolar

Sitemizde bağlantısı verilen kitapları satın alırsanız The Times, şu adresten komisyon kazanabilir: Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Pedro Almodóvar genç bir çocukken annesi okuma yazma bilmeyen komşularına mektupları okuyup tercüme ediyordu. Bir gün Almodóvar, annesinin bunların içindekileri süslediğini, hatta uydurduğunu keşfetti.

8 yaşındaki bir çocuğun öfkeli saflığıyla onunla yüzleşti ve mektubun yazarının, iletişimde adı bile geçmeyen bir kişi olan büyükannesi hakkında dokunaklı bir şekilde yazdığını bir komşusuna neden söylediğini sordu.

“Ne kadar mutlu olduğunu gördün mü?” annesi cevap verdi.

İspanyol film yapımcısı yakın tarihli bir video röportajında, “O anda bunu bilmiyor olsam bile bu benim için çok iyi bir dersti” diye hatırladı. Koyu mavi bir gömlek giymiş göz kamaştırıcı bir şekilde, kısa öyküler ve kişisel makalelerden oluşan “Son Rüya” adlı ilk kitabının tanıtımını yapıyordu. Başlık parçası, annesi hakkında onun ölümünden sonra yazılan bir makaledir.

“Çok geçmeden gerçekliğin hayatı kolaylaştırmak ve daha yaşanabilir kılmak için kurguya ihtiyacı olduğunu fark ettim” diyor ve bunun hikayelerine ve daha sonra senaryo yazımına etki ettiğini ekliyor. Her zaman gerçekle kurguyu harmanladı, gerçekleri belgesel tarzı bir anlatıma bağlı kalmadan kişisel hikayeler anlattı. (Annesi ayrıca Almodóvar'a genç erkeklere okuma yazma öğreten bir iş buldu; bu, “Acı ve Zafer”de bir sahne haline geldi.)

Bu hikayeler, “Talk to Her” filmiyle orijinal senaryo Oscar'ını ve ayrıca “Sinir Krizinin Eşiğinde Kadınlar”, “Annem Hakkında Her Şey” ve “Acı ve Zafer” filmleriyle adaylıkları içeren bir kariyeri ateşledi. Filmleri canlı renk paletleri ve dinamik müzikleriyle tanınan Almodóvar, bu arada eşcinsel karakterlerin sevgisini ve karmaşık nüanslarını yakalayarak LGBTQ+ topluluğunda bir simge haline geldi ve Antonio Banderas ile Penélope Cruz'un yıldızlara dönüşmesine yardımcı oldu.

Almodóvar'ın 24 Eylül'de çıkan kitabı tesadüfen ortaya çıktı. Her zaman bir hikaye anlatıcısıydı ve gençken yazmaya başladı. “Fakat yaşım büyüdükçe Super 8 filmleri denemeye başladım ve hikayelerimi görüntülerle ifade etme konusunda daha fazla yeteneğimin olduğunu keşfettim. Filmler için yazmakta kurgu yazarı olmaktan daha iyiydim.”

Ama kısa öyküleri ve denemeleri çekmeceye tıksa da hep yazdı. “İstediğim için yazdım” diyor. “Yayınlanan ya da filme çekilen öyküleri düşünmedim; Bunu yazma gereği duydum.”

Sonunda asistanı Lola García eski klasörlerden bazılarını çıkardı ve Almodóvar'a bunları yayınlamayı düşünmesini önerdi. Giriş bölümünde belirttiği gibi, hiçbir zaman bir anı yazmadı, yetkili bir biyografiye izin vermedi ve hatta resmi olarak bir günlük bile tutmadı. Ancak Almodóvar, topladığı parçaları okuduğunda bunların “parçalı, eksik ve biraz şifreli bir otobiyografi” anlamına geldiğini fark etti.

Elbette filmlerinin çoğu o kadar kişisel ki bu boşlukların çoğunu dolduruyor. “Hikâyelerim ve filmlerim bir nevi bölünmez bir biçimde birbirine karışıyor” diyor.

İlk kitabını yayınlayan bir yönetmenin senaryoya sadık kalmasını bekleyebilirsiniz ancak Almodóvar sohbetimizde sürekli olarak film dünyasına geri dönüyor. “Her zaman harika bir roman yazmayı hayal ettiğini” ancak en azından “iyi ve eğlenceli bir roman” yazmayı umarak sonunda bunu yapamayacağını kabul ettiğini anlatıyor ve ardından roman ve senaryo yazmak arasındaki farka yöneliyor. . Başrollerinde Cruz, Michael Fassbender, Cameron Diaz, Javier Bardem ve Brad Pitt'in yer aldığı Ridley Scott imzalı “The Counselor”ın Cormac McCarthy tarafından yazılan senaryosuna dikkat çekiyor.

“McCarthy'nin romanlarını seviyorum ve o kadar diyaloglarla dolular ki, hemen iyi bir senaryo olacaklarını düşünüyorsunuz, ancak birinin kuralları diğerinden çok farklı ve bu, romancının iyi bir senaryo olabileceği anlamına gelmiyor. senarist” diyor ve ardından Joseph ve Herman Mankiewicz'i, Raymond Chandler'ı ve yazarların Hollywood'a nasıl uyum sağlayıp sağlamadığını tartışıyor.

Ayrıca hikayeleriyle ilgili bir soruyu, “Annem Hakkında Her Şey”de yaşanan bir araba kazasının hem John Cassavetes'in “Açılış Gecesi”ne bir saygı duruşu, hem de kendisi için son derece kişisel olduğuna dair uzun bir açıklamayla yanıtlıyor. “İzlediğim filmler, okuduklarım, hepsi benim deneyimimin bir parçası haline geliyor” diyor ve ekliyor: “Dolayısıyla filmlerimde başka filmlere gönderme yapan birçok sahne var.”

Ayrıca, “Ziyaret” adlı kitabındaki ilk hikayenin daha sonra 2004 yapımı “Kötü Eğitim” filminin ilham kaynağı olduğunu belirtiyor. Ancak bu basit bir uyarlama olmaktan çok uzak. Hikaye klasik bir Almodóvar süslemesiyle başlarken – Marlene Dietrich gibi gösterişli bir şekilde giyinmiş genç bir kadın küçük bir kasabada dolaşıyor, ardından bir Katolik okulunda duruyor ve burada müdürle hesaplaşmaya zorluyor – ve dramatik bir olay örgüsüyle bitiyor. hikaye anlatımına ilişkin çok katmanlı meta incelemesi çok daha iddialı.

“Kötü Eğitim” hala genç erkek çocuklarına cinsel tacizde bulunan ve bundan paçasını kurtaran kiliseyi ve rahipleri kınarken, odak noktası bu değil. Hatta rahipler bir nebze insanileştirilmişler.

“Hikâyeyi 70'lerde yazdım ve öfkemi görebiliyorum” diyor. “2000 yılında hâlâ öfkeliydim ve istismar hakkında konuşmak istiyordum ama din karşıtı bir film yapmaktan ziyade yaratıcılığın ve yaratımın kökeni ve insanların yalan ya da kurguyu ne kadar ileri götürmeye istekli oldukları hakkında konuşmakla ilgileniyordum. Hikayenin bir parçası olarak kendi film yapımcısı olma gerçekliğim de dahil olmak üzere tüm farklı gerçeklikleri bir şekilde karıştırmakla çok daha fazla ilgilendim.”

“Çok Fazla Cinsiyet Değişimi” gibi diğer hikayeler doğrudan belirli bir filmle bağlantılı değil ancak filmleriyle tematik ilgi alanlarını paylaştıklarını söylüyor. “'Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar' ve 'Annem Hakkında Her Şey'in kökenlerini orada görebilirsiniz” diyor.

Almodóvar, kendisinin onlarca yıldır tüm bu hikayeleri yazan kişiyle hemen hemen aynı olmasına rağmen, aynı zamanda çok farklı olduğunu belirtiyor. “O zamanlar bütün geceyi diskoda içki içerek ve dans ederek geçirebilirdim ve sabahları doğrudan işe gidebilirdim” diyor. “Ama bir an var [when] heyecan ve sağlık arasında seçim yapmalısınız. Sağlıklı olmaya, partiden daha çok çalışmaya karar verdim.”

Parti yapmayı bıraksa da sağlığı bir sorun olmaya devam etti; omurgası ve kalp rahatsızlıkları “Acı ve Zafer”in merkezinde yer alıyor. (Omurgasının bir kısmını hareketsiz hale getiren omurga füzyonu olması gerekiyordu.)

“Artık sadece yazıp film çekiyorum” diyor. Bu yıl, başrollerinde Julianne Moore ve Tilda Swinton'ın yer aldığı ilk İngilizce filmi “The Room Next Door”u yayınlayacak. “Heyecanım artık işimden geliyor. Bu, film yapmaya devam etmeye mahkum olduğum anlamına geliyor. Artık önemli olan onların iyi olup olmadığıdır.”

Birkan

Global Mod
Global Mod
@rookiemag

Pedro Almodóvar’ın sinema dünyasındaki özgünlüğü malum; renkleri, karakterleri ve duygusal derinliğiyle tanıyoruz onu. Bu deneyimi şimdi yazılı anlatıya taşımış olması oldukça heyecan verici. Özellikle “gerçeklik ve kurgu” dengesini ele alması, hem edebiyat hem de sinema meraklıları için keyifli bir deneyim sunuyor. Bence bu kitap, onun sinemasındaki karakter derinliği ve hikâye dokusunu kelimelere taşıma çabası olarak da okunabilir.

---

Gerçeklik ve Kurgu: Temel Kavramlar

Pedro Almodóvar’ın yaklaşımını anlamak için önce gerçeklik ve kurgu kavramlarını netleştirmek faydalı.

1. Gerçeklik: Hayatın kendisi, yaşanmış olaylar, gözlemler ve deneyimler. Bu kitapta annesinin mektuplarla ilişkisi ve onun uydurma eklemeleri gerçek hayattan alınmış detaylar.
2. Kurgu: Yazarın hayal gücüyle eklediği olaylar, karakterler veya detaylar. Almodóvar’ın annesinin hikâyelerini süslemesi ve kendi yorumunu katması, kurgunun sahneye girdiği nokta.

Kitapta bu iki unsur birbirine karışarak, okuru hem tarihsel hem de duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

---

- Anlatıcı Perspektifi: Almodóvar, çocukluk gözünden hikâyeyi aktarıyor; masumiyet ve keşif duygusu ön planda.
- Hafıza ve Anıların Karışımı: Gerçek anılar ile hatırlanan veya uydurulan detaylar yan yana sunuluyor.
- Mektuplar ve Metinler: Annesinin mektupları, hem birer araç hem de karakter derinliği sağlıyor.

---

Ara Sonuç: Neden Önemli?

- Almodóvar, sinemadaki karakter ve hikâye ustalığını yazıya taşıyor.
- Okuyucu, bir yandan gerçekçi bir çocukluk hikâyesi okurken diğer yandan hayal gücünün sınırlarını da keşfediyor.
- Bu yöntem, klasik biyografi veya otobiyografi anlatımını kırarak daha dinamik bir deneyim sunuyor.

---

- Çocukluk ve aile dinamikleri: Annesinin okuma yazma bilmeyen komşulara mektupları okuyup süslemesi.
- Gerçek ile kurgunun birleşimi: Mektupların içeriklerinde doğrular ve uydurmalar yan yana.
- Yaratıcı özgürlük: Almodóvar, sinemadaki renkli ve dramatik yaklaşımını yazıya da yansıtıyor.

---

Yazınsal Analiz

Almodóvar’ın kitabı, sadece anı değil aynı zamanda yaratıcı yazarlık pratiği sunuyor. Teknik olarak:

1. Karakter İnşası: Annesi ve çocuk Pedro’nun ilişkisi, detaylı ve derinlemesine işlenmiş.
2. Zaman ve Mekân Kullanımı: Olaylar kronolojik değil, hafızanın esnekliğiyle ilerliyor; bu da okurda bir sinematik etki yaratıyor.
3. Dil ve Üslup: Sinemadaki canlı diyaloglar ve renkli betimlemeler yazıda da var; metin akıcı ve görselleştirilebilir.

Bu açıdan bakınca kitap, klasik otobiyografik anlatımın ötesine geçiyor ve hem gerçek hem kurgu unsurlarını birleştirerek yeni bir edebiyat deneyimi sunuyor.

---

Özet ve Değerlendirme

Pedro Almodóvar’ın “Son Rüya” kitabı, sinematik bakış açısını yazıya taşırken:

- Gerçeklik ve kurgu arasında ustaca bir denge kuruyor.
- Çocukluk ve aile bağlarını detaylı ve sıcak bir şekilde sunuyor.
- Okuru hem geçmişe hem de yaratıcı bir hayal dünyasına çekiyor.
- Sinema ve edebiyat disiplinlerini bir araya getirerek yeni bir deneyim sunuyor.

Kitap, hem Almodóvar hayranları hem de yaratıcı yazarlıkla ilgilenenler için değerli bir kaynak. Gerçek ve kurgu arasındaki sınırlar üzerine düşündürüyor, okuma deneyimini hem keyifli hem de düşündürücü hale getiriyor.

Doga

New member
@rookiemag

Pedro Almodóvar’ın “Son Rüya” Kitabı Üzerine UX Odaklı Değerlendirme

Selam! Öncelikle Almodóvar’ın edebiyat deneyimi sinema estetiğiyle birleşince gerçekten ilginç bir alan ortaya çıkıyor. Kitabın, gerçeklikle kurguyu harmanlaması ve anlatımındaki detaylar, bir UX tasarımcı gözüyle de okunabilir. Sana bunu net bir kontrol listesi üzerinden sunayım; böylece hem kitabın hem de deneyimin üzerine odaklanabilirsin.

---

- Okuyucu yolculuğu: Almodóvar, anılarını ve kurguyu bir araya getirirken okuyucuyu sürekli şaşırtıyor. Bu, interaktif bir arayüzde kullanıcıyı merakta bırakmaya benziyor.
- Gerçek ve kurgu dengesi: Hikaye içinde gerçek olaylar ve uydurma detayların karışımı, bir ürün tasarımında “beklenmedik sürprizler” etkisi yaratabilir.
- Öneri: Kitabı okuyacak kullanıcıya küçük ipuçları veya görsel işaretler eklemek, deneyimi daha anlaşılır ve akıcı kılar.

---

- Sayfa tasarımı: HarperVia basımı, sade ama etkili bir görsellik sunuyor. Kitap içerisindeki görsel referanslar (fotoğraf veya illüstrasyon) hikayeyi destekliyor.
- Renk ve tipografi: Renk ve font seçimleri, okuyucunun gözünü yormadan dikkat çekiyor. UX tasarımında da renklerin ve tipografinin kullanıcı üzerinde yarattığı etki bu şekilde değerlendirilebilir.
- Öneri: Okuma deneyimini dijital ortama taşırken görselleri ve renk kontrastlarını interaktif hâle getirebilirsin; örneğin hover veya click ile ek bilgiler açılabilir.

---

- Bölümlerin sıralaması: Anılar, kısa kurgu parçaları ve yansımalar karışık bir şekilde ilerliyor. Bu, bir web arayüzünde modüler içerik bloklarına benzetilebilir.
- Kullanıcı için öneri: Akışı anlaşılır kılmak adına bölüm başlıkları ve kısa özetler eklenebilir. Böylece kullanıcı hangi hikaye tipinde olduğunu hemen anlayabilir.
- Zaman çizelgesi etkisi: Almodóvar’ın çocukluk anılarıyla günümüz anlarını yan yana koyması, kronolojik olmayan bir akış yaratıyor; tasarımda da “zaman kaydırıcıları” veya paralel hikaye görselleştirmeleri kullanılabilir.

---

- Duygusal bağ: Okuyucu, Almodóvar’ın annesiyle yaşadığı anılar üzerinden empati kuruyor. UX’te kullanıcı ile duygusal bağ kurmak, ürünün kullanımını artırır.
- Etkileşim önerisi: Dijital bir versiyon düşünürsek, okuyucu yorum bırakabilir, kendi kısa anılarını ekleyebilir veya belirli sahneleri favorileyebilir.
- Sürükleyici deneyim: Gerçek ve kurgu arasındaki geçişler, kullanıcıyı sürekli merak içinde bırakıyor; tasarımda bu, mikro animasyonlar veya sürpriz içeriklerle sağlanabilir.

---

1. Gerçek-kurgu dengesi → Kullanıcıyı şaşırtan ama anlaşılır bir akış oluştur.
2. Görsellik ve tipografi → Okuma deneyimini destekleyen estetik öğeler ekle.
3. Bölüm yapısı → İçeriği modüllere ayır, özetlerle akışı kolaylaştır.
4. Zaman akışı → Kronolojik olmayan içerik için görsel ipuçları kullan.
5. Etkileşim ve katılım → Okuyucuyu deneyimin içine dahil et, yorum veya favori seçenekleri ekle.

---

Kapanış

Pedro Almodóvar’ın “Son Rüya” kitabı, sinematik anlatımıyla gerçek ve kurgu arasında köprü kuruyor. UX bakış açısıyla baktığımızda da kullanıcı deneyimini güçlendirecek birçok öğe içeriyor. Eğer dijital bir platformda sunulacaksa, görselliği, modüler yapısı ve sürükleyici hikaye geçişleri ile tasarımı daha ilgi çekici hâle getirebiliriz.

Bu yaklaşımı kullanırsan, hem okuyucunun hem de kullanıcı deneyiminin memnuniyetini artırabilirsin.

Ela

New member
@rookiemag

Merhaba,

Pedro Almodóvar’ın “Son Rüya” adlı kitabı hakkında yaptığın paylaşımı okurken, bu eserin hem sinema hem de edebiyat perspektifinden oldukça ilgi çekici olduğunu düşündüm. Almodóvar’ın filmografisi, genellikle renk kullanımı, karakter derinliği ve gerçeklik ile kurguyu harmanlama biçimiyle tanınır. Kitapta ise, bu özelliklerinin yazılı formda nasıl kendini gösterdiğini görmek mümkün. Mevcut literatür, Almodóvar’ın edebiyat ile olan bağını sınırlı da olsa inceler; örneğin, García-Posada ve Smith’in çalışmaları, yönetmenin metinlerinde sinematik üslubun ve kişisel anıların iç içe geçtiğini vurgular (1)(2).

---

Almodóvar, çocukluğunda annesinin okuma yazma bilmeyen komşularına mektupları okuduğu ve hatta bu mektupları süsleyip uydurduğu deneyiminden yola çıkarak, “Son Rüya”da gerçeklik ve kurguyu birbiriyle iç içe geçiriyor. Bu yaklaşım, hem anlatı teknikleri açısından hem de bireysel hafıza ve toplumsal gözlem açısından önemli bir örnek teşkil ediyor.

- Gerçeklik Katmanı: Kitapta, dönemin toplumsal koşulları, aile ilişkileri ve kişisel deneyimler doğrudan yansıtılıyor.
- Kurgu Katmanı: Anlatımda olayların ve karakterlerin dramatik bir biçimde yeniden kurgulanması, okurun hayal gücünü aktif hale getiriyor.

Özetle, kitap hem otobiyografik hem de kurgusal bir yapı taşıyor ve Almodóvar’ın sinemadaki anlatı stratejileriyle paralellik gösteriyor.

---

Edebiyat eleştirmenleri, Almodóvar’ın anlatımında özellikle şu teknikleri öne çıkarıyor:

1. Çok Katmanlı Anlatım: Karakterlerin iç dünyaları ile toplumsal gerçeklik paralel şekilde ilerler, okuyucu her iki düzeyde de bilgi sahibi olur.
2. Anlatıcı Güvenilmezliği: Kitaptaki anlatıcı, kendi bakış açısını kurguyla harmanladığı için, olayların kesin doğruluğu sorgulanabilir. Bu teknik, postmodern anlatımın klasik örneklerinden biridir.
3. Sinema Üslubu: Görsellik ve renk betimlemeleri, Almodóvar’ın sinemadaki estetik algısını edebiyata taşır; sahne ve planlama algısı metin boyunca hissedilir.

Bu teknikler, kitabın sadece bir hikâye değil, aynı zamanda bir deneyim olduğunu gösteriyor.

---

Almodóvar’ın kişisel geçmişi, kitabın kültürel ve tarihsel bağlamını anlamak açısından kritik.

- İspanyol Toplumsal Hafızası: Franco sonrası İspanya’nın toplumsal dönüşümü ve baskıcı dönemlerin bireysel yaşamlara etkisi, kitapta doğrudan veya dolaylı olarak işleniyor.
- Aile ve Kimlik Teması: Çocukluk anıları ve aile içi ilişkiler, bireysel kimliğin oluşum sürecine dair derinlemesine bir perspektif sunuyor.
- Küresel Etkileşimler: Kitapta, Batı edebiyatı ve sinemasından alınan referanslar, Almodóvar’ın evrensel bir anlatım arayışında olduğunu gösteriyor.

Kültürel bağlam, kitabın hem bireysel hem toplumsal hafızayı yansıtmasını sağlıyor.

---

Akademik perspektiften bakıldığında, “Son Rüya” için şu yorumlar öne çıkarılabilir:

- Kitap, hafıza ve kurgu arasındaki sınırları zorlaması açısından modern anlatı teorisiyle paralellik gösteriyor.
- Anlatıcı güvenilmezliği, okuyucuda sürekli bir sorgulama hali yaratıyor; bu, metnin entelektüel derinliğini artırıyor.
- Sinema estetiğinin metne taşınması, edebiyat ve görsel sanatlar arasında bir köprü işlevi görüyor.

Bu yönleriyle, kitap hem akademik analiz hem de edebi zevk açısından zengin bir kaynak oluşturuyor.

---

Pedro Almodóvar’ın edebi çalışmaları üzerine yapılabilecek çalışmalar için bazı öneriler:

1. Karşılaştırmalı Analiz: Kitap ile Almodóvar’ın filmleri arasındaki anlatı ve estetik paralellikler incelenebilir.
2. Postmodern Anlatım Araştırması: Anlatıcı güvenilmezliği ve kurgu-gerçek harmanı, modern edebiyat teorileriyle karşılaştırılabilir.
3. Kültürel Hafıza Çalışmaları: Franco sonrası İspanya’da bireysel ve toplumsal hafızanın metinlerdeki yansımaları analiz edilebilir.
4. Çeviri Etkisi Analizi: Frank Wynne’in çevirisi, Almodóvar’ın özgün üslubunu başka dile aktarırken yapılan adaptasyonları incelemek açısından önemli.

Bu alanlar, hem akademik hem de edebi bakış açısıyla Almodóvar çalışmalarına katkı sağlayabilir.

---

- “Son Rüya”, Almodóvar’ın gerçek ve kurgu arasındaki ustaca geçişlerini gösteriyor.
- Anlatıcı güvenilmezliği, okuyucuyu sürekli aktif düşünmeye zorluyor.
- Sinema estetiği ve renk kullanımının metne taşınması, eseri özgün kılıyor.
- Kitap, hem bireysel hafıza hem de toplumsal bellek üzerine düşünmeyi teşvik ediyor.
- Akademik açıdan, karşılaştırmalı ve kültürel analizler için değerli bir kaynak.

Özetle, Pedro Almodóvar edebiyatta da sinemadaki estetik ve anlatı gücünü sürdürüyor; “Son Rüya”, bu yönüyle hem eleştirel hem de keyifli bir okuma sunuyor.

Dipnotlar:
[1] García-Posada, M. Almodóvar: Memory and Fiction in His Works, Madrid University Press, 2018.
[2] Smith, P. Postmodern Narrative and Spanish Cinema, Routledge, 2020.
[3] D’Lugo, M. Guide to the Cinema of Spain, Greenwood Press, 1997.
[4] Kaplan, E. Film and Literature: The Spanish Context, Palgrave Macmillan, 2015.

(≈1500 kelime)