Kathleen Hanna'nın yeni kitabı feminist politika ve istismardan kurtulmayı konu alıyor

rookiemag

New member
Rafta

Asi Kız: Feminist Bir Punk Olarak Hayatım

kaydeden Kathleen Hanna
Ecco: 336 sayfa, 30 dolar

Sitemizde bağlantısı verilen kitapları satın alırsanız The Times, şu adresten komisyon kazanabilir: Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Hiçbir zaman şöhretle ilgili olmadı. Sanatçı ve aktivist Kathleen Hanna, 1990'lardaki Riot Grrrl hareketinin önde gelen isimlerinden biri olarak öne çıkarken, bu role aktif olarak karşı çıktı. Hanna'nın odak noktası daha ziyade kolektif çabayla oluşturulan topluluktu. Onu bu konuma getiren ve ilgi odağı haline getiren şey, grubu Bikini Kill'in görünürlüğüydü. Ana akım medyada yer almasıyla birlikte hareketin misyonunun çarpıtılması ortaya çıktı. Hareket hızla “kız gücü” için uyuşuk bir miting çığlığı tarafından benimsendi.

Ancak geçen on yıllarda, diğer sanatçıların ve hayranların taciz ve ayrımcılığa karşı mücadele etmesine yardımcı olan cesur, gururlu bir feminist olarak Hanna'nın süregelen gücünden beslenen gerçek bir punk ruhu varlığını sürdürdü. Kararlı olmaktan asla vazgeçmedi ama aynı zamanda şakacı ve küstahtı. Şimdi rekoru düzeltmenin zamanı geldi.

Hanna'nın ilk kitabı 14 Mayıs'ta çıkacak. “Feminist Punk Olarak Hayatım” başlıklı bir anı kitabı olan “Asi Kız”, Hanna'nın 2010 yılında New York Üniversitesi'nde arşivlediği el yapımı dergilerden çok farklı. Ancak aynı canlılığa sahip. şu el ilanları, defterler ve efemeralar gibi. Kitap, Olympia, Washington'daki Evergreen State College'da sanat öğrencisi olarak çocukluğu ve reşit olmasıyla başlıyor, ardından diğerlerinin yanı sıra Bikini Kill ve Le Tigre gruplarında müzisyen ve solist olarak yola devam ediyor. Bu kitapla hem kendi öyküsüne hem de zamanının daha geniş bağlamına ve yaratıcı bir empati ve değişim aracı olarak sanata duyulan gereksinime alan yaratıyor. Hanna konuşmaktan korkmayan bir ozan.

Bikini Kill turnesinden önce Şubat ayında telefonda konuşan Hanna, şöyle düşündü: “Her zaman oldukça olaysız bir hayatım olduğunu düşünürdüm.” Ancak Hanna coşkulu anılarını yazarken anılarını ne kadar çok incelerse, daha önce kendisi için net olmayan bir bakış açısına o kadar kavuştu. “Bekle” dedi, “bu aslında gerçekten olaylı.”

Canlı, hızlı bölümlerden oluşan epizodik tarzı ve Hanna'nın hareketli sesiyle “Asi Kız” cesur bir portre. Yalnızca 20. yüzyılın sonlarının tarihi açısından bakıldığında, feminist politika ve sanat hakkında çok önemli bir kitap. Ama aynı zamanda taciz ve cinsel saldırıdan kurtulan bir kadının hassas muayenesi. Gruplarının başlangıç hikayelerini bulacaksınız; merhum Kurt Cobain'le olan dostluğunun kayıtları; Beastie Boys'un Ad-Rock'ı olarak bilinen kocası Adam Horowitz'e aşık olduğu tur; Joan Jett'le kayıt; ve Lollapalooza'da Courtney Love tarafından yumruklanmak – sadece kalın yazılarla öne çıkanlar.

Ancak daha da önemlisi, Hanna karmaşık aile geçmişinden, üniversite yıllarında arkadaşlarıyla açtığı sanat galerisinden, hızla büyüyen toplumsal hareketin zorluklarından, bir müzisyen olarak yollarda geçen hayata dair cesur gerçeklerden ve onun üstesinden gelmesini sağlayan kalıcı dostluklardan bahsediyor. punk'ta bir kadın olarak karşılaştığı zorluklar.

Bikini Kill grup arkadaşı Tobi Vail, Le Tigre'den Johanna Fateman ve müzisyen, sanatçı ve Mr. Lady Records'un kurucusu Tammy Rae Carland'ın da aralarında bulunduğu arkadaşlar arasındaki sahneler, rekabetle gelişen bir sektörde dostluğun gücünü vurguluyor.

Kathleen Hanna ve Bikini Kill, 2019'da Londra'daki O2 Academy Brixton'da sahnede performans sergiliyor.

(Ollie Millington / Getty Images aracılığıyla Redferns)

Yazmanın yalnız doğasıyla karşı karşıya kalan Hanna, müzisyen olarak deneyiminden yararlandı ve “işbirlikçi durumlarda” daha başarılı olduğunu fark etti. Yazmanın “yalnızlığının”, “berbat bir gösteriden sonra” yapacağınız gibi, “baskınlığınızı giderecek kimsenin olmaması” anlamına geldiğini hemen fark etti. Yine de devam etti ve yıllarca yazdıktan sonra Hanna kendini materyallerle dolup taştı. Kitap başlangıçta 600'den fazla sayfa uzunluğundaydı. Hanna'nın bir arkadaşı olan yazar Ada Calhoun, kitabı 300 sayfa kısaltmasına yardımcı olmak için New York'tan Kaliforniya'ya uçtu.

Sonunda Hanna, anı kitabının “bazı zor şeylerden uzaklaşmak için hayatımdan bir anlatı oluşturmanın gerçekten bir yolu olduğunu” hissetti ve kendi kendine şunu söyleyebildi: “'Tamam, bu gerçekten acı vericiydi. zaman, ama şimdi komik bir hikaye.' Belki bu en sağlıklı şey değil ama bir şeyi komik bir hikayeye, hatta sadece başı, ortası ve sonu olan bir hikayeye dönüştürmek benim için gerçekten işe yarıyor.”

Bu kulağa basit gelse de Hanna bunu herkese bahşedilmemiş bir nimet olarak görüyor. “Kendimi biraz şanslı hissettim. Bir sürü hikayem vardı ve hepsini yazmak istedim.”

Sanat ve aktivizm alanında yaklaşık 35 yıllık bir kariyere sahip biri için anı kitabı doğal bir sonraki başarı gibi görünse de onun bir kitap yazması mutlaka kaderde yoktu.

On yıldan fazla bir süre önce, “The Punk Singer” adlı belgesel onun hayatını ve çalışmalarını anlatıyordu. Bu kitap Hanna'nın tekil perspektifinden daha derin ve daha uzun bir bakış sunuyor. Hanna'nın kendi adına konuşmadan önce zaman ayırması okuyucular için bir hediye. İlginç bir şekilde, hayatındaki bir olaya, mesaj kadar aracı da düşünmek için bir neden olarak bakılabilir.

Şu anda 55 yaşında olan, Horowitz ve 10 yaşındaki oğulları Julius ile birlikte Pasadena'da yaşayan, yanında annesi bulunan ve otuz yıllık sanat ve müzik tecrübesine sahip olan Hanna, tam bir yazar olduğunu söyleyebilir. Anıları hayatında yeni bir sayfa açar. Şöyle anlatıyor: “Gerçekten bir kitap yazmak istedim çünkü hayatımın bu geçiş dönemindeyim.”

Müziği bırakmak gibi bir niyeti olmasa da, geçmişini anı defterine kaydederek, yeni bir şeye yer açmak adına hayatının büyük bir dönemini dinlenmeye bırakıyor.

Beastie Boys'tan Adam Horovitz ve Le Tigre ve Bikini Kill'den eşi Kathleen Hanna, 2004 MTV Video Müzik Ödülleri'ne katılıyor.

(Getty Images aracılığıyla Steve Granitz / WireImage)

Bundan sonra ne yapmak istediği sorulduğunda Hanna şöyle diyor: “Dürüst olmak gerekirse, bir komedi yazarı olmayı gerçekten çok isterim.” Bu başlangıçta bir pivot gibi görünse de, tamamen mantıklıdır. Hanna son derece sıcak ve eğlenceli bir insan. Hem sohbetinde hem de müziğinde ve yazılarında. Başkalarının onun çalışmasıyla nasıl etkileşime girdiğinin derinden farkında olmakla kalmıyor, aynı zamanda şunu da belirtiyor: “Kitap yazmakla bir grupta olmaktan gerçekten farklı olan şeylerden biri, işbirliği eksikliğidir.” Hanna, “Başkaları için, televizyon, tiyatro veya sinema için komedi yazmak istediğini. Yazarlar odasında olmayı çok isterdim.”

Komedi, Hanna'nın 20 yıldan fazla New York'ta yaşadıktan sonra Kaliforniya'da hayata başlamasının bir başka nedeni. O ve ailesi, COVID-19 salgınından kısa bir süre önce başka bir yere taşındı.

Hanna, “Aslında New York'a ilk taşındığımda” – ilk başlarda – kendi kendine şöyle düşündü: “'Punk'tan ayrılıyorum. Ve ben komedi sahnesine gidiyorum.' Ve pek de işe yaramadı.”

Kathleen Hanna, anı kitabının “bazı zor şeylerden uzaklaşmak için hayatımdan bir anlatı oluşturmanın bir yolu” olduğunu söylüyor.

(Marcus Ubungen / Times İçin)

Sahne Los Angeles'ta farklı ve daha erişilebilir.

“Gösteriler gerçekten küçük. Hemen yukarı çıkıp insanlarla konuşabilirsiniz. Burada San Francisco'dan ve punk sahnesindeki geçmiş deneyimlerimden tanıdığım ve artık komediyle ilgilenen çok daha fazla insan var.” Hanna, evinde komedyen Kate Berlant ile bir komedi gösterisine bile ev sahipliği yaptı.

Hayatı 30 yıl öncesinden daha az yoğun görünmüyor, ancak Hanna'nın kendine olan güveni ona, kimliğine herhangi bir meydan okuma olmadan konser turlarından kitap etkinliklerine geçiş yapma yeteneği veriyor. Yaşla birlikte perspektif ve bilgelik gelir. Çalışmasını daha büyük bir projenin parçası olarak görüyor. Bu, kitaptan kestiği materyal için de geçerlidir. Hanna iyimser ve şöyle dedi: “Şanslıyım çünkü daha yaşlıyım. Ve biliyorum ki, eğer bu malzemeyi bunun için kullanmazsam, başka bir şey için kullanabilirim.” Kendisini bir kısa hikayeye, bir makaleye veya makaleye, hatta bir Instagram veya TikTok gönderisine malzeme örerken görebiliyor. “Malzeme kaybolmuş gibi değil.”

LeBlanc, çalışmaları Vanity Fair, Believer ve New York Times Book Review gibi dergilerde yayınlanmış bir yazardır.