Joan Didion'un Terapi Oturum Notları Yayınlandı. Halka açık olmalı mı?

rookiemag

New member
Kitap İncelemesi

John'a notlar

Joan Didion tarafından
Knopf: 224 sayfa, 32 $
Sitemizde bağlantılı kitaplar satın alırsanız, Times bir komisyon kazanabilir Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Joan Didion'un kişiliği, edebi kanonu kadar büyük göründü. Bir sigara tutmasının fotoğrafı, kamerayı ne düşündüğünü açıklamaya cesaret ederek, her şeyi söylüyor: Ben olan bulmacanın anahtarını bulamayacaksınız.

Kocası, yazar John Gregory Dunne ve kızları Quintana – “Büyülü Düşünme Yılı” (2005) ve “Mavi Geceler” (2011) 'in ölümlerinden sonra yayınlanan anılar Didion, sırayla atım, ezme, kısıtlanmış, operasyon işleri üretmek için kederini kazıyor. O zorlayıcı içgözlemseldir, ancak her cümle ve duygu için mükemmel bir kontrolde – zeka ve içgörü ile parıldayan ancak yazarlarını gölgede tutan gözlemleri üretmek için stopaj, koruma veya tekrarlama.

Didion 2021'de 87'de öldü ve edebi mütevelli heyeti, kızının alkolizmini ve muhtemelen intihar eğilimlerini gezmek için bir psikiyatrist gördüğü bir kişisel dönemde belgelediği gözlemlerin yayınlanmasına izin verdi. Bu oturumlar, çoğunlukla randevularda bulunmayan Didion'un kocasına hitap eden “John'a Notlar” dergisi benzeri girişlerde kapsülize edilmiştir.

Didion'un terapisti – Roger Mackinnon adında katı bir Freudlu – Quintana'nın küçülmesiyle düzenli iletişimdeydi. MacKinnon, Quintana ile Quintana ile ilgili olarak Quintana ile ilgili bilgiyi paylaştı. MacKinnon'un Quintana ile hiç tanışmadığı anlaşılıyor ve yine de bağımlılığını karakterize etmek veya belirli davranışları manipülatif olarak yorumlamak veya Didion'un kendi hayatını alabileceği korkusunu reddetmekten çekinmiyor. Didion, evlat edinilen kızının böyle bir “kararsız” durumda olduğu suçluluğunu ifade ettiğinde, şunları sunuyor:

“Kendinize tüm suçu almayın, o çok zor bir insan, çok zor bir durum.” “Onun için sorumluluktan hapsedildiğini hissediyorsun,” diye bağırıyor. “Seni esir tutmasına izin veriyorsun.” Bu, Didion'a güvence vermeye hizmet eder. Toplantı toplantısından sonra temayı tekrarlarlar: Quintana'nın sorunları, ebeveynlerinin bağının geçilmemesi veya annesinin mesafe eğilimi ile daha da kötüleşmiş olabilir. MacKinnon'un Didion'a sözleriyle: “Oldukça diğer insanlarla başa çıkma becerilerinden yoksun.”

Bu kitabın musallat olan soru, bir yazarın meme kanseri teşhisini sadece iki arkadaşa – Alice ve Calvin Trillin'e – açıkladığı, samimi, düzenlenmemiş yansımalarının okuyucularla paylaşılmasını isteyeceğidir. Hayatta kalan yakın arkadaşlar ve aile bu konuda bölünmüş görünüyor, çoğunluk muhtemelen değil. Belge, New York Halk Kütüphanesi'ne miras bıraktığı arşivde kamuya açıklanacaktı, ancak dikkat edilmeden orada yatırılırsa, bir kitap lansmanı garnuarı, belirsizliğe düşmüş olabilirler.

Şöhret şüphesiz nadir bir armağandır, ama aynı zamanda acımasız, her ekmek kırıntısı önemli bir ipucu olarak sayılır. Edebiyat akademisyenleri, büyük bir yazarın oeuvre yapımını yapmak için bağlam sağlama olarak okuyabilirler, ancak “John'a Notlar” dan rahatsız ve üzüldüm. Didion'un Freudian analistine, anne-kız dinamiği her şeydi ve kitap annenin yetersiz kaldığını gösteriyor. Takıntılı olduğu Quintana'ya olan sevgiyi iddia etti. Ama burada hem anne rolü hakkında hem de zaman zaman kızı hakkında kararsız. MacKinnon'a itiraf ediyor, “Bana birkaç noktada gelmiştim beğenmek o.” “Hayatım boyunca bana sorun olan insanlardan uzaklaştım. Onları hayatımdan kes. Quintana'da olmasını sağlayamam. “

Dışarıdan, Didion anlaşılmaz, göz alıcı, inanılmaz yetenekli ve dokunulmaz görünüyordu. Ancak Quintana, bu sayfalar ortaya çıkardı, annesini korkutuyorsa “kırılgan” olarak gördü. Didion kendini nasıl gördü? “Bir arkadaşım bir zamanlar dikkat çekti,” diye yazıyor, “çoğu insan çok güçlü, yetkin dış mekanlara sahipken ve içinde bir kase jöle olsa da, tam tersiydim.” Etheral görünümü iç taşlığını maskeledi ve muhtemelen olağanüstü gözlem ve raporlama güçlerini kolaylaştırdı. Bu hacim, bu kabuğu, acil serviste, kalça kırıkları, vertigo ve dış tarzını ayırt eden kırmızı süet yüksek topuklu ayakkabılar ve kasnak küpelerini dökmenin gerekliliği olarak yaşlı yıllarına giren bir kadını ortaya çıkarmak için nüfuz eder. Quintana ve John gittikten sonra ve oturumlarını belgelemeyi bıraktıktan 10 yıl sonra, “Geç Yaşam Krizi” nin ayrıntılarını 2012'ye kadar Mackinnon ile paylaşmaya devam etti.

Sonuçta, “John'a notlar” bir hediye olabilir. Didion bariyerleri kırdı, kariyerine her şeyden önce değer verme ve sadece Didionesque olarak tanımlanabilecek bir dil oluşturma konusunda pişmanlık duymayı reddetti. Güvensizlikleri ve ebeveyn şüpheleri kamu malı olmalı mı? Çoğu her şey şimdi. Bir ikon olarak hayatının gelecek on yıllar boyunca her açıdan inceleneceğini bilmelidir. Ve yine de, ona istediği gizliliği diliyorum. Ama bu son vahiyler sadece gizemi kalınlaştırıyor: Joan Didion kimdi?

Haber bir yazar, editör ve yayıncılık stratejistidir. Oprah Dergisi O Oprah Kitap Kulübü ve Kitaplar Editörü olarak görev yaptı.