Whoopi Goldberg annesi ve erkek kardeşinin ölümüne üzülüyor

rookiemag

New member
Rafta

Küçük Parçalar: Annem, Kardeşim ve Ben

kaydeden Whoopi Goldberg
Blackstone: 258 sayfa, 29 dolar

Sitemizde bağlantısı verilen kitapları satın alırsanız The Times, şu adresten komisyon kazanabilir: Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Whoopi Goldberg, rahmetli kardeşinin ölümünden yıllar sonra telefonunu kapatmaya çalışana kadar onun ne kadar uzun süredir ortalıkta olmadığını fark etti.

“Telefon şirketine söyledim, 11 yıldır bu telefonu kapatmaya çalışıyorum. Asistanım bana şunu söyleyene kadar değildi: 'Aslında 16 yıllar.” İşte o zaman 'Ayaklarımı sağlam bir yere koyayım' diye düşündüm” diyor Goldberg, neden şimdi acı hakkında yazma zamanının geldiği sorulduğunda.

Goldberg, beş yıl arayla sırasıyla 2015 ve 2010'da ölen kardeşi Clyde ve annesi Emma'nın anısını özetlemek için onların hayatlarını “Kısmen Parçalar: Annem, Kardeşim ve Ben”de anlatıyor.

Whoopi ve Clyde'ın annesi Emma Johnson, çocuklarına büyük bir karakter aşıladı. Onlara, eylemlerinin sonuçlarına sahip çıkmayı ve başkalarının onlar hakkındaki düşüncelerine rağmen kendileri olmayı öğretti. Bu, Goldberg'in bugün hala yanında taşıdığını söylediği bir felsefe.

“[That philosophy] bana dostlarımı kaybettirdi ve bana dostlar kazandırdı. Başkalarına zarar vermediğim sürece kendim olmaya devam edeceğim” diyor 68 yaşındaki EGOT kazananı.

Kitabın başlarında Goldberg, erkek bir aile üyesinin onu “akli dengesizlik” nedeniyle kabul etmesinden sonra annesinin Bellevue Hastanesi'ndeki iki yıllık deneyimini anlatıyor; bu, erkek aile üyelerine bağlı olmayan kadınları hastaneye yatırmak için yaygın bir bahane. Emma iki yıl boyunca çocuklarından uzak tutuldu ve sayısız elektrik şoku tedavisi gördü.

“Sonunda dışarı çıktığında kim olduğumuza dair hiçbir fikri yoktu. Goldberg, o günler kocaların, erkek kardeşlerin ve babaların ailedeki kadınlar hakkında kararlar alabildiği günlerdi” diye yazıyor.

“Ve yine buradayız! Erkeklerin kadınlara bedenleriyle neler yapabileceklerini söylemesi!” kürtaj karşıtı yasalarla ilgili şunları söylüyor: son zamanlarda neredeyse tamamen kürtaj yasağı Arizona'da.

“Ufak tefek Parçalar”da ayrıntılarıyla anlatıldığı gibi Goldberg'in hayatının büyük bir kısmı siyasi ilişkilerle geçti. Goldberg kariyerine kadınların üreme haklarını savunan bir aktivist olarak başladı. 90'larda devam eden AIDS krizinin hafifletilmesine yardımcı olmak için federal eylem çağrısında bulunan birkaç ünlüden biriydi.

Bir bölümde Goldberg, Bill Clinton'ın ikinci başkanlık kampanyası sırasında Beyaz Saray'dan bir bağış toplama etkinliğine katılma daveti aldığını hatırlıyor. Annesini etkinliğe getirmek hayatının en gurur verici anlarından biriydi.

Goldberg, mevcut siyasi iklimin kendisine o ilk yılları hatırlattığını söylüyor. “Ben büyürken ülke tamamen beyaz adamlar tarafından yönetiliyordu. Neredeyse hiç kadın yok. Renkli insan yok. Yani burası daha önce bulunduğumuz yere benziyor. Ancak İkinci Dünya Savaşı gibi başvurabileceğimiz kolektif bir deneyimimiz yok. Bunu yapan da bu [time] çok değişken.”

Goldberg “Küçük Parçalar”da yazıyor Annesinin Donald Trump'ın 2016'daki başkanlığından önce ölmesi onu bir anlamda rahatlatmış (Goldberg ondan “kim olduğunu biliyorsun” diye söz ediyor). Annesinin Amerika'daki mevcut siyasi çalkantı hakkında ne düşüneceği sorulduğunda Goldberg The Times'a şunları söylüyor: “Bu onu çok üzer. Arkasında bırakmak istediği Amerika değildi. Bu, özlediğimiz ülkenin vaadidir. Artık söz yok gibi görünüyor.”

2009'da New Jersey'e taşınan Goldberg, sunuculuğunu üstlendiği “The View”un kasetini çekmek için haftanın dört günü Manhattan'a gidiyor 2007'den beri canlı stüdyo seyircisinin önünde.

Sıcak Konular tablosunun moderatörü olarak Goldberg, 2016'dan bu yana her seçim döneminde yankı uyandıran bir mesaj verdi: “Bu, [election] bu hepinize kalmış!” Bunu haftada en az bir kez tekrarlıyor, izleyiciyi işaret ediyor, bazen de doğrudan kameraya bakıyor. “Ne söylediğimizin bir önemi yok. Medyanın ne dediği, anketlerin ne söylediği önemli değil. Bu seçim sizin elinizde.”

Ailenin en büyüğü olan Goldberg, belli bir dönemden sağ kalan tek kişidir. Annesi ve erkek kardeşi hakkında yazma zamanı geldiğinde, başvurabileceği yalnızca anıları vardı. “'Umarım bundan bir kitap çıkaracak kadar hatırlamışımdır.' ile ilgiliydi. O yolları tekrar yürümek çok güzeldi. Onlarla birlikte yürümek için.”

Manhattan'da neşeli bir çocukluğun ardından Goldberg, 80'lerin başında gelecek vaat eden bir aktör olarak başarılı olmak için gereken özveriyi yazıyor. Oyunculuk kariyeri, 1984 yılında Broadway'de resmi olarak açıldığında adı “Whoopi Goldberg” olarak değiştirilen, tek kadınlık “Spook Show”un açılışıyla sahnede çiçek açmaya başladığı 1983 yılına kadar değildi.

Goldberg'in kariyerinin başlangıcında zorluklar hiç eksik olmasa da, sahnede başarıya ulaşmasını sağlayan şeyin annesinin ona öğrettiği dayanıklılık olduğunu söylüyor. “Bu işe adım atan herkesin dirençli olması gerekiyor. Öyle olmak zorundasın çünkü işin amacı seni dümdüz etmek. Seni kırabilir. Ve şunu söyleyebilmelisiniz: 'Tamam, yenildim ama yıkılmadım. Ve hâlâ istediğim şeye doğru ilerlemeye devam edeceğim.'”

Goldberg'in başlangıçtaki yıldız statüsü, Hollywood'un 80'lerin sonu ve 90'ların başındaki en büyük ünlülerinden bazılarıyla arkadaş olmasına olanak tanıdı. Bir bölümde Marlon Brando'nun evine gelip hem annesini hem de erkek kardeşini şaşkına çevirdiği zamanı anlatıyor. “Onlarda kaçırdığım bir şey varsa o da onları arayıp şunu ya da bu projeyi yaptığımı söyleyebilmektir. 'Falancayla çalışıyorsun!' diyeceklerdi. Benim için her zaman çok heyecanlandılar.”

Coney Island'ın tahta kaldırımlarından Broadway'in ışıklarına kadar “Bits and Pieces”, New York City of Goldberg'in ergenliğine bir saygı duruşudur. Goldberg, 2024'te New York hakkında ne düşündüğü sorulduğunda iç geçirerek şöyle yanıt verdi: “Bu bambaşka bir kitap. Dünyanın en büyük şehirlerinden biriyiz ve şu anda büyük sorunlarımız olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu yıllardan birinde göreve aday olacağımı söyleyip duruyorum [mayor of New York City].”

Goldberg, tıpkı annesinin bir zamanlar ona öğrettiği gibi hâlâ hırsını koruyor ve gelecekte Broadway'e dönmeyi umuyor. “Muhtemelen tek kişilik bir gösteri daha yapacağım çünkü bu herkes için daha ucuz olacak. Bunu getirmeye çalışabilirim [‘Bits and Pieces’] hayata; Bakalım bu mümkün mü?”