'Uzaylı' yazarı Caleb Carr, kedisinin acısını çekerek ölüyor

rookiemag

New member
Rafta

Sevgili Canavarım: Beni Kurtaran Yarı Vahşi Kurtarma Kedisi Masha

kaydeden Caleb Carr
Küçük, Kahverengi: 352 sayfa, 32 dolar

Sitemizde bağlantısı verilen kitapları satın alırsanız The Times, şu adresten komisyon kazanabilir: Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Caleb Carr, hayatının aşkı olarak gördüğü sevdiği Masha'nın mezarını her gün ziyaret ediyor. 1994 tarihli polisiye romanı “The Alienist”le tanınan Carr, New York'un kuzeyindeki evinden yaptığı görüntülü görüşme sırasında “Biraz sohbet ediyoruz” dedi. Gecenin geç saatleri – Carr uzun süredir gece kuşu olarak çalışıyor ve işinin çoğunu hava karardıktan sonra yapıyor – ve artık uzun beyaz bir sakalı olan yazar, yeni kurgu olmayan kitabı üzerinde oyalanan konular olan keder ve ölüm hakkında düşünüyor. “Sevgili Canavarım” ve hayatının son aylarının ne olabileceğini hayal ediyor.

Sevgili canavar Masha, Carr'ın barınaktan kurtardığı ve Cherry Plain, New York'taki dağ yamacındaki evinde birlikte bir hayat kurduğu bir Sibirya orman kedisiydi. Hayvanlar, özellikle de kediler, uzun süredir bir panzehir olan Carr için bir arkadaşlık ve rahatlık kaynağı olmuştu. New York'un Aşağı Doğu Yakası'nda bir nevi kaotik, istismarcı bir çocukluk. Carr'ın yeni kitabında yazdığına göre, Beat şairi, gazeteci ve hükümlü adam öldürme suçlusu Lucien Carr'ın babası, oğlunu merdivenlerden aşağı düşürme alışkanlığına sahipti. Carr, “Beni öldürmeye çalıştığını anlamaya başladım” diye yazıyor. “Ve onun geçmişini henüz bilmiyordum” – Lucien Carr, 1944'te David Kammerer'i bıçaklayarak öldürdü, daha sonra Kammerer'in kendisine cinsel olarak saldırdığını ve “eşcinsel paniği” savunması yaptığını iddia etti – “Korkunç olaydan kesinlikle tanıdım ve hatta peşimden geldiğinde yüzündeki neşeli ifadeler onun öldürme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyordu.”

“Küçüklüğümden beri ölüm düşüncesiyle yaşıyorum çünkü bunu bana babam öğretmişti” dedi. Ancak son zamanlarda ölüm bir fikirden çok daha fazlası haline geldi. 68 yaşındaki Carr'ın prostatında başlayan ve tüm vücuduna yayılan kanser hastası olduğu belirtiliyor.

Ocak ayı sonlarında, “Kitap yayınlandığında buralarda olabilseydim, bu gerçekten çok güzel olurdu” dedi. “Ne zaman ne olacağını bilmiyorum ama bu iyi olmayacak. Kanserin hızlı ilerlediğini her zaman biliyordum ama hareket etmeye başladığında seni yemeye başlar oğlum. Delilik. Sadece delilik.” “Sevgili Canavarım” Salı günü vizyona girecek.

Caleb Carr'dan “Sevgili Canavarım”

Masha'nın 5 Nisan 2022'deki ölümü ve ardından Carr'ın yaşadığı umutsuzluk, onu bir aşk hikayesi, bir övgü ve bazı durumlarda karmaşık olmayan hayvan sevgisinin yardımcı olduğunu hatırlatan “Sevgili Canavarım”ı yazmaya yöneltti. insan yola devam ediyor.

Bir kedi istifçisinden kurtarılmış, vahşi yanı olan sarışın, uzun saçlı bir güzel olan Masha, başlangıçta Carr'ı, kendisinin yazdığı gibi, “bir kedide gördüğüm en iletişimsel bakışlardan biriyle, bakışların kolaylaştırdığı bir bakışla” selamladı. yüzünün yapısı: gözleri bir hizmetçiden ziyade büyük bir kedininki gibi tamamen ileri doğru yönelmişti ve çalıştığı her şeyi – özellikle beni – çok iyi anlıyor gibiydi. Carr, kediler hakkında, kendi evcil hayvanlarınızı yeni gözlerle görmenizi sağlayacak hassas bir canlılıkla yazıyor.

Carr, çocukluğunda insanlara güvenilmeyen, çılgın partilerin ve günlük yaşamın şiddete dönüştüğü bir ortamda yaşadı. Uyuşturucu ve fuhuşla o kadar dolu bir mahallede yaşıyordu ki, burası Martin Scorsese'nin “Taksi Şoförü” filminin doruk noktasının çekim yeriydi. Ama her zaman hayvanları vardı: köpekler, gerbiller, balıklar, tavşanlar ve genç Carr'ın en çok sevdiği gibi kediler. Ailenin kedileri, evdeki kargaşadan kaçmak için ona katılıyor ve bir kez daha dayaktan sersemlemişken onu rahatlatıyorlardı. Onu anlıyor gibi görünüyorlardı.

Carr kariyerine askeri tarihçi, gazeteci ve romancı olarak devam edecek ve “The Alienist” (ve 1997'deki devamı olan “The Angel of Darkness”) ile geniş bir izleyici kitlesine ulaşacaktı. Kitaplar, 19. yüzyılın sonlarında bir adli psikiyatristin bir seri katilin peşindeki hikayesini anlatırken onun karanlığını kelimelere döküyordu. Ama dört ayaklı arkadaşlarını asla unutmadı. Masha ile tanıştığında hemen bir ruh eşi bulduğunu fark etti.

Carr, “Hayvanlar, çok gençken hepimizin içinde hasar gören ve insanlar tarafından düzeltilemeyen bir şeyi yerine getiriyor” dedi. “İnsanlarla ilişki kurmaya devam edebiliriz, ancak bu yaraların insanların sağlayabileceğinden farklı bir tedaviye ihtiyacı vardır ve bu, kız arkadaşınıza veya sahip olduğunuz sevgiliye bunu çok dikkatli bir şekilde açıklamanız gerektiğinde sorun yaratır. Tanrı biliyor ya hiçbir kadınla Masha'yla yaşadığım kadar uzun süre dayanamadım ve hiçbir kadın onun yaptığını benim için yapmadı ki bu bana bile çılgınca geliyor. Ama bu gerçekten doğru.”

Carr'la aslında başka bir “Uzaylı” kitabı yazması için anlaşma yapılmıştı ama bu ruh onu harekete geçirmemişti. Derin bir keder içindeydi ve bunu sayfaya taşıması gerekiyordu. Masha'yla olan hayatının öyküsünü yazmaya başladı ve Mart ayında istifa etmeden önce aynı zamanda Little Brown'ın da yayıncısı olan editörü Bruce Nichols'a bir taslak gönderdi. Nichols, Carr'ın seri cinayetten kedi sevgisine doğru yön değiştirmesine katılıyordu.

Nichols, “Bu onun için açıkça bir tutku projesiydi; yalnızca tıbbi durumu nedeniyle değil, aynı zamanda tüm hayatını kedilerle geçirdiği için ve bu onun için çok özeldi” dedi. “Eğer bir kedi aşığı ve sahibiyseniz ya da bir köpek insanıysanız, bunun sizde de yankı uyandıracağını düşünüyorum. Ve tarihsel kurguyu, askeri tarihi ya da Caleb'in geçmiş deneyimlerini önemsemenizin bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Bu nevi şahsına münhasır bir durum. İşte bu ve muhteşem bir kitap.”

Carr kesinlikle evcil hayvan topluluğuna girmeyi umuyor (ve belki de herhangi bir “Uzaylı” hayranının Catster abonesi olup olmadığını görmek). Aynı zamanda sevilen bir hayvanı genellikle başka bir insana özgü bir yoğunlukla sevilip sevilemeyeceğinden şüphe duyan şüphecileri de kazanmayı umuyor.

Carr, “Bazı insanların bundan ders alacağını ve hatta kendilerini neredeyse Masha'yı bir insan olarak düşünürken yakalayacağını umuyorum” dedi. “Toplum olarak yapmamız gereken aslında çok daha fazlası: Bu hayvanları eşitlerimiz olarak düşünün. Onlar böyledir.”