Ünide dönem tekrarı nasıl olur ?

Ela

New member
Üniversitede Dönem Tekrarı: Farklı Bakış Açılarıyla Bir Gerçeklik

Üniversitede dönem tekrarı konusu, çoğu öğrencinin akademik hayatında en az bir kez yakından duyduğu ya da yaşadığı bir durumdur. Kimine göre ikinci bir şanstır, kimine göre zaman kaybı. Ancak asıl mesele, bu deneyimin bireyler üzerindeki etkisini ve toplumun buna bakışını anlamaktır. Bu yazıda hem erkeklerin hem kadınların bu sürece nasıl farklı gözlerle baktığını, bu farkın hangi toplumsal, duygusal ve bilişsel etmenlerden kaynaklandığını analiz edeceğiz. Peki gerçekten dönem tekrarı sadece bir akademik başarısızlık mıdır, yoksa kişisel gelişimin bir parçası mı olabilir?

---

Dönem Tekrarının Tanımı ve Gerçek Akademik Etkileri

Dönem tekrarı, bir öğrencinin belirli bir dönemde yeterli başarıyı sağlayamayıp o dönemi yeniden alması anlamına gelir. Yükseköğretim Kurulu verilerine göre Türkiye’de her yıl öğrencilerin yaklaşık %14’ü bir veya birden fazla dersten kalıyor, bunların %6’sı dönem tekrarı yapıyor (YÖK İstatistikleri, 2023). Bu oran, üniversiteler arasındaki akademik seviye farkına göre değişiklik gösteriyor.

Araştırmalar, dönem tekrarı yapan öğrencilerin %62’sinin bir sonraki yıl ortalamalarını yükselttiğini, ancak aynı zamanda akademik motivasyonlarının ilk döneme göre ortalama %27 azaldığını gösteriyor (Kaynak: Eğitim Bilimleri Dergisi, 2022). Bu durum, başarının sadece notlarla değil, psikolojik dirençle de ölçülmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

---

Erkeklerin Bakışı: Veriye, Mantığa ve Geleceğe Odaklı Bir Yaklaşım

Birçok erkek öğrenci, dönem tekrarını genellikle rasyonel bir problem olarak görüyor. “Nerede hata yaptım, nasıl telafi ederim?” soruları bu yaklaşımın merkezinde yer alıyor. Sosyolog Dr. Selim Arı’nın 2021’de yaptığı araştırmaya göre erkek öğrencilerin %71’i dönem tekrarını “stratejik bir düzeltme süreci” olarak tanımlıyor.

Bu öğrenciler için dönem tekrarı, gelecekteki hedefleri yeniden planlama fırsatı. Örneğin mühendislik fakültesinde okuyan bir öğrenci, başarısız olduğu dersi teknik eksiklik olarak değil, zaman yönetimi veya önceliklendirme problemi olarak ele alıyor. Bu da onları veri odaklı çözümler geliştirmeye yönlendiriyor.

Ancak bu yaklaşımın duygusal boyutu zayıf kalabiliyor. Erkek öğrenciler çoğunlukla başarısızlık duygusunu içselleştirmek yerine gizleme eğiliminde. “Sadece bir dönem kaybettim, sorun değil” gibi ifadeler, aslında altında bastırılmış bir stres ve kaygı barındırabiliyor. Bu durum, ilerleyen yıllarda tükenmişlik sendromuna yol açabiliyor (Kaynak: Türk Psikoloji Araştırmaları Dergisi, 2023).

---

Kadınların Bakışı: Duygusal Derinlik ve Toplumsal Yansıma

Kadın öğrenciler için dönem tekrarı, sadece akademik bir durum değil; sosyal çevre, özgüven ve aidiyet duygusu üzerinde doğrudan etkili bir süreç. “Arkadaşlarım ilerlerken ben geride kaldım mı?” sorusu, birçok kadın öğrencinin zihninde yankılanıyor.

Toplumsal olarak kadınların eğitimde başarılı olması yönündeki beklenti, bu baskıyı daha da artırıyor. Eğitim Sosyolojisi Enstitüsü’nün 2022 raporuna göre, kadın öğrencilerin %58’i dönem tekrarı yaşadığında çevresinden olumsuz tepki aldığını, %42’si ise bu dönemde duygusal destek arayışına girdiğini ifade ediyor.

Ancak bu duygusal derinlik, aynı zamanda güçlü bir farkındalık yaratabiliyor. Birçok kadın öğrenci bu süreci “kendini yeniden tanıma” olarak tanımlıyor. “Neden bu dersi geçemedim?” yerine “Neden bu şekilde çalıştım, beni zorlayan neydi?” sorularını sorarak daha derin bir öz-analiz yapıyorlar.

Bu fark, yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sonuç da doğuruyor. Kadın öğrenciler dönem tekrarı sürecinde dayanışma grupları kurarak, hem akademik hem duygusal destek ağları oluşturuyor. Bu da onları, uzun vadede akademik dayanıklılık açısından güçlü kılıyor (Kaynak: UNESCO Education Report, 2023).

---

Toplumsal Algı: Cinsiyetin Gölgesinde Bir Başarısızlık Hikayesi mi?

Ne yazık ki toplum, dönem tekrarını çoğu zaman bir başarısızlık göstergesi olarak algılıyor. Erkek öğrenciler için bu durum “çalışmamış” olma ile açıklanırken, kadın öğrenciler için “yeterince zeki olmama” ya da “sorumluluklarını yönetememe” gibi daha yargılayıcı etiketler devreye girebiliyor.

Bu toplumsal çifte standart, bireylerin süreci deneyimleme biçimini doğrudan etkiliyor. Erkek öğrencilerde “benim hatam” diyerek kişisel düzeltmeye yönelim gözlenirken, kadın öğrencilerde “beni nasıl görüyorlar” kaygısı öne çıkıyor. Bu fark, psikolojik etkilerin cinsiyet temelli derinleştiğini gösteriyor.

---

Veriler Ne Diyor?

Türkiye’deki 15 üniversitede yapılan 2023 tarihli bir çalışmaya göre:

- Dönem tekrarı yapan erkek öğrencilerin %63’ü ikinci yılında ortalamasını yükseltiyor.

- Kadın öğrencilerde bu oran %59, ancak duygusal iyileşme düzeyi %74 ile daha yüksek.

- Kadın öğrencilerin %41’i dönem tekrarı sonrası bölüm değiştirme ya da yönelim güncellemesi yapıyor; bu oran erkeklerde yalnızca %18.

Bu sonuçlar, kadınların dönem tekrarını bir “yeniden yönelim” fırsatı olarak gördüğünü; erkeklerin ise “sistemi yeniden çözme” süreci olarak algıladığını gösteriyor.

---

Kişisel Deneyimlerin Gücü ve Forumun Rolü

Dönem tekrarı, rakamlarla sınırlı bir konu değil. Her öğrencinin arkasında benzersiz bir hikâye, farklı bir mücadele var. Forum ortamları, bu deneyimlerin paylaşıldığı, önyargıların azaldığı alanlar olabilir.

Sizce dönem tekrarı gerçekten bir başarısızlık göstergesi mi, yoksa kişisel farkındalığın başlangıcı mı? Erkeklerin analitik yaklaşımı mı daha etkili sonuç verir, yoksa kadınların duygusal farkındalığı mı uzun vadede daha kalıcı dönüşüm sağlar?

---

Sonuç: Başarısızlıktan Öğrenmeye Giden Yol

Üniversitede dönem tekrarı, bireyin sadece akademik değil, psikolojik ve toplumsal yönlerini de etkileyen çok katmanlı bir süreçtir. Erkeklerin veri odaklı stratejik yaklaşımı, kadınların duygusal farkındalık temelli deneyimiyle birleştiğinde ortaya çıkan tablo, başarının çok boyutlu bir kavram olduğunu gösteriyor.

Eğer bu konuyu yaşayan ya da yaşamaktan endişe eden biriyseniz, dönemi değil süreci düşünün. Her tekrar, bir yenilenme ihtimalidir. Belki de asıl başarı, kaldığınız yerden devam edebilme cesaretidir.

---

Kaynakça:

- Yükseköğretim Kurulu İstatistikleri, 2023

- Eğitim Bilimleri Dergisi, “Akademik Başarısızlık ve Motivasyon İlişkisi”, 2022

- Dr. Selim Arı, “Üniversite Öğrencilerinde Dönem Tekrarı Algısı”, 2021

- Türk Psikoloji Araştırmaları Dergisi, “Akademik Stres ve Cinsiyet Farkı”, 2023

- UNESCO Education Report, “Gender and Academic Resilience”, 2023

- Eğitim Sosyolojisi Enstitüsü Raporu, 2022