'The Handmaid's Masal': Ann Dowd, Lydia Teyze'nin çok önemli vardiyasında

rookiemag

New member
Bu makalede, “The Handmaid's Masal” ın 6. Sezon, Bölüm 8 için spoiler bulunmaktadır.

Margaret Atwood, ikonik romanı “Handmaid'in Masalı” na bir devam filmi yazmayı düşünmeye başladığında, kısa bir “öldürme listesi” olan Hulu uyarlamasının yaratıcısı Bruce Miller'a verdi.

Bu listenin yanı sıra, Ann Dowd tarafından çok güçlü bir şekilde oynanan acımasız zealot olan Lydia Teyze vardı.

Yazarın endişelenmesi için bir nedeni vardı. Bu, Emily'nin (Alexis Bledel) Lydia Teyzesini arkadan bıçakladığı ve merdivenlerden aşağı ittiği ve “Kalkılıp kalkmayacağını bilmiyordun” dedi.

Lydia Teyze elbette saldırıdan kurtuldu; O noktada kaybetmek için çok önemli bir karakterdi. Ancak Miller, o zaman karakterin uzun vadeli yayını bilmediğini ya da “özel olarak inmesini istediğimi” söyledi.

“Ahit” 2019'da ortaya çıktığında, Lydia Teyze sadece ayağına değil, dramatik bir şekilde değişmesi gerektiği anlaşıldı. Romanda, sonunda Gilead'in yıkımına yol açacak olaylarda önemli bir figür.

Orijinal materyalin beklenmedik bir infüzyonunu almak için başarılı bir televizyon uyarlaması için neredeyse duyulmamış, Midstream Atwood gibi saygın bir romancıdan aldırmayın. “Ahit” sadece Gilead ve sakinlerinin hikayesini daha da ileriye götürmez; Özellikle izleyicilerin altı mevsimden nefret etmeyi sevdiği çok farklı bir karakter olan Lydia Teyze'nin birçok arka planını dolduruyor.

Ann Dowd, “The Handmaid's Masal” ın altıncı sezonunun 8. bölümünde “Exodus” dan bir sahnede.

(Steve Wilkie / Disney)

Miller, “Shakespeare canlanıyor ve 'Hamlet II' ya da başka bir şey yazıyor gibi” dedi. “Ama,” dedi, “karakterin omurgasını değiştirmedi. Lydia Teyze, Gilead'in bu ideallere uymasa bile Gilead'in ideallerine inanıyordu. Gilead'i terk etmedi.”

Bu, serinin geri kalanındaki yolculuğunun isteksiz ama amansız bir vahiy olması gerektiği anlamına geliyordu.

Yıllarca çalışmaya çalıştıktan sonra, açık ve gizlice, yavaş yavaş kabul ettiği şey içinde kusurlu bir sistem var, Lydia Teyze, bu son sezonda eski benliğinin bir gölgesi. Kendini yargılamanın ağırlığı (Gilead'deki hayattan bahsetmemek için) ona, nihayet gerçeğe teslim olduğu Salı günü düşen Bölüm 8'e kadar küçülmüş, topallama ve duygusal bir enkaz bıraktı.

Seri uzunluğundaki nemesis Haziran (Elisabeth Moss), Moira'nın (Samira Wiley) yanında, tecavüzcülerinin/komutanlarının gece saldırısına başlamaya hazırlanırken, Lydia Teyze Teyze, Gilead'deki rolünün korkunç gerçekliğini kabul etmelidir. İntikamcı işlerini yapmalarına izin veriyor ve yere parçalıyor.

“Haziran ve Lydia Teyze şimdi birbirine bağlı,” dedi Dowd. “Haziran çok sakin, sadece 'İşte hikaye ve neler olup bittiğini biliyordun.' Duvarlar tamamen parçalanıyor ve [Lydia] Janine'ye bakıyor [Madeline Brewer] – 'Lütfen, Tanrım, affet beni, affet.' '

Karakter ve hikaye için muazzam ve riskli bir pivot; İzleyiciler bu sahneye inanmazlarsa, Lydia Teyze “Ahit” ü kabul etmekte zorlanacaklar. Ancak, her zamanki gibi, yazı ve oyuncu kadrosu, özellikle tektonik vardiyayı iyice otantik ve kazanılan hissettiren Dowd.

“Ann Dowd bunu muhteşem bir şekilde yapıyor,” dedi Miller. “Değişim tarafından buftalanmış olsa bile, çekirdekte aynı karakter olmak. İzleyiciyi o kadar dikkatli bir şekilde tutuyor ki, bazı adımların çılgın, tam sol dönüşler olduğunu bile fark etmiyorsunuz.”

Bruce Miller, Ann Dowd'un Lydia Teyze'yi “The Handmaid's Masal” da tasvir etmesi: “Seyirciyi o kadar dikkatli bir şekilde tutuyor ki, bazı adımların çılgın, tam sol dönüşler olduğunu bile fark etmiyorsunuz.”

(Christina House / Los Angeles Times)

Miller, yakın zamanda Kanada'da üretime başlayan “Ahit” ü uyarlıyor ve Lydia Teyze, Haziran dışında “Handmaid'in Masalı” ndan geçiş yapmak için tek karakter.

Hem romanlarda hem de ekrandaki yolculuğu benzersiz bir yolculuk.

Atwood'un ilk romanında, sadece Haziran açısından ve çoğunlukla aforizmaların kaynağı olarak var olur. “Lydia Teyze”, hem Gilead'in kurallarını açıklamak hem de cinsel kölelik yoluyla kendini gösteren dini bir bağlılığın ironisinin altını çizmek için var olan bir anlatı davulcusudur. Diğer teyzeler sığırların taşıması ve rastgele şiddet eylemleri yapması olarak tanımlanır, ancak Lydia Teyze çoğunlukla konuşur.

Florid bir şekilde konuşan bir zealot olarak tanıtıldığı dizide öyle değil, evet, aynı zamanda bir kadının acımasız bir tankı, düzenli olarak suçlamalarını tehdit ediyor ve vuruyor. Dizinin başlarında, sağ gözünü kaldırarak o zamanlar ağızlı bir Janine'yi cezalandırıyor. Emily'nin cinayet girişimi, Lydia Teyze onu bir cinsiyet hain – lezbiyen olmak için klitoridektomi almaya zorladıktan sonra geliyor.

“Güçlü ve uzun boylu bir duvar olarak başlıyor,” dedi Dowd. “Çok emin ve kendinden dürüst. Tam olarak doğru şeyi yaptığına inanıyor. Ne yaptığını biliyor ve kızlarına zarar verebilse de, değişmesi gerekiyor. Rolü onlara ve onlara yardım etmenin güçlü ve bazen acı verici yaklaşımlar uygulamaktır.”

69 yaşındaki aktör, etrafındaki kişilere “sevgilim” ve “tatlı kız” olarak hitap etmek için, Lydia'dan bir insanın kadın formunu korurken alabileceği kadar görünen “tatlı kız” olarak hitap etmek için verilen yumuşak konuşulan bir kadındır.

Dowd, karakterinin canavarlığından, “İnsanlar bana 'O yere nasıl ulaştın? O karanlık yere gitmek için çok zaman harcadın mı?' 'Diye sordu. “Gerçek cevap, oraya yeterince hızlı ulaşamam. Yani, bu harika bir rol, güzel yazılmış.”

Ann Dowd, “İnsanlar bana 'O yere nasıl geçtiniz? O karanlık yere gitmek için çok zaman harcadın mı?' Diye sordu. “Gerçek cevap, oraya yeterince hızlı ulaşamam. Yani bu harika bir rol, güzel yazılmış.”

(Christina House / Los Angeles Times)

Bir aktör olarak Dowd, erken Lydia Teyze'nin siyah beyaz inanç sistemini tasvir etmekten hoşlandı-setteki ilk günlerde, elçilerin ekstraları arasında yürüyerek, sığırlarını masalarda ve havlama talimatlarını vuracaktı. “Bunu tutmadık,” dedi, “ama Lydia'nın yapabilseydi ne yapacağını öğrenmeyi çok sevdim. 'Gözler ileri sevgili, bir sınıf odasında rahat oturmuyoruz.' '

“Tabii ki,” diye ekledi, “hepsini sette bırakma lüksümüz vardı.”

Miller için Lydia Teyze, Dowd'un onu oynadığını görene kadar gerçekten canlanmadı. “Bu televizyonun büyük geri bildirim döngüsü. Çok yedek malzeme yazıyorsunuz; Ann o kadar çok ekliyor, yönetmen o kadar çok ekliyor ki beklediğinizden farklı çıkıyor” dedi. “Sayfadaki Lydia Teyzem korkutucu ama Ann kadar korkutucu değil. Bu geri bildirimi istiyorsunuz, böylece karakteri ayarlamaya devam edebiliyorsunuz.”

Lydia şüpheleri olmaya başladığında, rol daha zorlaştı. Dowd, “Ama değişmezse çok garip olurdu. Ve neyse ki, onu seviyorum. Ondan asla bıktım, yolculuğunu her zaman takdir ettim” dedi.

Gördüğü için değil. Dowd şovu izlemediğini ve çeşitli prömiyeri etkinliklerinde sadece birkaç bölüm gördüğünü söyledi.

“İzlemiyorum çünkü yaptım” dedi. “Kendimi oldukça eleştirdiğimi görüyorum ve bu sıkıcı buluyorum. Şovu görmek ve zaman geldiğinde tadını çıkarmak istiyorum. Kendimi yargılamak istemiyorum, 'Ah ne düşünüyordun?' Seni hikayenin dışına çıkarıyor. ”

Ayrıca Moss tarafından yönetilen seri finalinde ne olacağını tam olarak bilmiyor. “Kırdırdılar,” dedi Dowd. “Bitimi biliyorum, ama benim için büyük sorular var. İzleyebilirim [Episode] 10; Nasıl bittiğini bilmek isterim. ”

Dowd için, Lydia'nın dönüşümü nihayetinde Janine'yi şekillendirmesine bağlı. “O andan itibaren ondan sorumlu hissediyor ve güzel bir sevgiye dönüşüyor” dedi. “Ve aşk ne yapar? Duvarı parçalıyor.”

“Ahit” üretimine giderken, senaryolardan sadece üçünü okumuştu ve Lydia Teyze hepsinde değil; Genç oyunculara odaklanıyorlar.

Ancak Dowd, Lydia Teyze 8. bölümde yaşadığı değişim derin ve kalıcı. “Tanrı'ya olan inancı, bunun önemi güçlü olmaya devam ediyor” dedi. “Tanrı'nın çocuklarını kim ortaya çıkarabilir? Kadınlar olmadan dünyayı kim ilahi varlığı çoğaltılabilmiştir? Sadece bu kızlar. Bir kadının rolü, Lydia'nın bu çocukları yetiştirmek olduğuna inanıyor. Ama bu komutanlar tarafından tecavüze uğramak? Hayır.”

“Tanrı'ya olan inancı, bunun önemi güçlü olmaya devam ediyor. Kadınlar olmadan, Tanrı'nın çocuklarını kim ortaya çıkarabilir?” dedi Ann Dowd karakteri Lydia Teyze hakkında.

(Steve Wilkie / Disney)

Dowd, Lydia Teyze'nin Atwood'un devam filminde oynadığı rol tarafından “Handmaid's” gibi bir dizi tarihi belge olarak sunuldu. Birkaç kez Atwood ile tanıştı ama düşüncesine özel değildi. Dowd, “Bu kesinlikle dostça bir ilişki. Onun parlak olduğunu hemen kabul ediyorsunuz ve yakalamanın bir yolu yok” dedi. “O sevimli ve komik ve onunla vakit geçirmekten çok keyif aldım.”

“Ahit” sesli kitapları için Dowd, karakteri daha derinden anlamasına yardımcı olduğunu söyledi Lydia Teyze bölümünü okudu. “Lydia ne yapması gerektiğini çok hızlı bir şekilde öğreniyor,” dedi Dowd. “Ve herhangi bir teyze olmak istemiyor; sorumlu teyze olmak istiyor. Arka koltuk almıyor.”

“Handmaid'in Masalı” sona erdiğinde, hem Dowd hem de Miller üzüntü ve heyecan arasında sıkışmış. Moss ve bazı mürettebat üyeleriyle birlikte birlikte çalışmaya devam edecek olsalar da, “Handmaid'in” oyuncu kadrosununu zaten kaçırıyorlar.

“Çok fazla bir topluluğun parçası olmaktı,” dedi Dowd. “Bunu sevdim. Bruce Miller'ın 1 numaralı kuralı herkes başkalarıyla anlaştı. Ve tüm bunların merkezi Lizzie Moss, ana karakter ve yönetmen – o harika, bunu yapmak için doğdu, işi seviyor, parlak bir ruhu, asla yorgun.”

Ayrıca, birçok önemli sahneyi paylaştığı Brewer'ı özlüyor ve sadece bir gözün kullanımı ile rol oynama yeteneğine hayran kalıyor.

“Tatlı kızım; çok samimi ve sıcak bir ilişkimiz var,” dedi Dowd. “Denge açısından bunu nasıl çektiğini bilmiyorum.”

Miller için “Ahit” iki bariz zorluk sunuyor: “Handmaid'in Masalı” nın başarısını yaşamak ve iki roman arasında sorunsuz bir geçiş yaratmak.

“Derlemeyen şeyler olacak,” dedi Miller, “Ve bu şekilde olacak. Başlangıçta çok zorlayıcıydı, ama sadece 'sadece kitabı uyarladım' diye düşündüm. [Atwood] Gösteri ile ne yaptığımı sevmişti, sanırım bunun hakkında daha fazla yazmak için heyecanlı olduğunu düşünüyorum.

“Şimdi,” dedi, “Ahit 'güzel ve ilginç ve aynı zamanda eğlenceli ve eğlenceli ve eğlenceli ve eğlenceli bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Dünyayı çok seviyorum, Margaret ve Lizzie ve genç kadınlarla birlikte çalışıyorum – önümüzdeki on yılda onlar için bir şeyler yazarak geçiririm.”