Tez yazarken hangi kaynaklar kullanılır ?

Zaman

New member
Tez Yazarken Hangi Kaynaklar Kullanılır? – Bir Hikâye Paylaşmak İstiyorum

Forumdaşlar, sizlerle bir hikâye paylaşmak istiyorum. Bir zamanlar, çok değer verdiğim bir arkadaşım, tez yazma sürecinin ne kadar zorlu ve karmaşık olduğunu anlatmıştı. O kadar içten bir şekilde anlatıyordu ki, her kelimesinde o baskı, belirsizlik ve endişeyi hissedebiliyordum. Bu yazı, bir tez yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda hepimize ilham verebilir belki. Belki sizler de benim gibi bu hikâyenin içinde kaybolur, yeni şeyler keşfeder ve belki de biraz daha güçlenirsiniz.

Bir Tez Yazmanın Başlangıcı: Derin Bir Nefes Almak

Düşünün, bir tez yazmaya başlıyorsunuz. Her şey başlarken kolay gibi görünse de, işin içine girdikçe her şeyin karmaşıklaştığını fark ediyorsunuz. Sanki dünya da size karşıymış gibi hissediyorsunuz. Ancak zamanla, doğru kaynaklar ve doğru bir stratejiyle bu zorluklar aşılıyor. İşte burada devreye, arkadaşım Deniz ve ben girmeliyiz.

Deniz, erkek olmasına rağmen duygusal olarak oldukça hassas ve empatik bir insandır. Ancak, tez yazma süreci ona göre başka bir şeydir. O, her şeyin çözüm odaklı olması gerektiğini ve her adımın bir plan dahilinde yapılması gerektiğini savunur. O yüzden her şeyden önce "Ne yapmalıyım?" diye sorar. Adımlarını belli eder, kaynaklarını ve kitaplarını tek tek gözden geçirir, her şeyin tam planlandığı gibi olmasını ister.

Bir gün, Deniz bana mesaj attı: "Kaynaklarımı nasıl seçeceğimi bilemiyorum. Ne kullanmalıyım?" İşte bu noktada, ona sadece akademik kaynaklar değil, aynı zamanda duygusal ve empatik bir bakış açısıyla da yardımcı olmam gerektiğini fark ettim.

Kadınların Perspektifi: Kaynaklardan İnsanlık Duygusu Bulmak

Kadınlar genellikle daha ilişkisel ve empatik bir yaklaşım sergilerler. Benim de yazma sürecim Deniz'inki kadar mantıklı ve sistematik olmadı. Daha çok duygusal bir yaklaşımım vardı. Tez yazarken, bir kaynağın yalnızca akademik değil, aynı zamanda insani ve toplumsal etkilerini de düşünmek gerektiğini hissettim.

Yazarken bazen içinde bulunduğum ruh haline göre bir kaynak seçer, bir cümleyi okurken zihnimde canlanan duyguyu ve içsel anlamı arardım. Tezimin her bir sayfasında, öğrendiğim bilgilerin dünyayı değiştirebileceğini hissediyordum. Akademik çalışmanın, insanın içsel gelişimiyle de bağlantılı olması gerektiği fikri, aslında kadının bakış açısını yansıtıyordu.

Tez yazarken kaynakların sadece verileri sunduğunu, ancak bir bakıma insanlık hallerini de yansıttığını fark ettim. Kaynaklar bana, toplumların geçmişini, kültürlerini, acılarını ve zaferlerini anlatıyordu. Bu yüzden, yazarken bir kaynağın bana nasıl bir duygu hissettirdiği çok önemli hale geldi. Deniz’in çözüm odaklı yaklaşımının aksine, ben her bir kaynağı sadece akademik bilgileri sunan bir araç olarak değil, aynı zamanda insanlık hallerini ve toplumların gelişim süreçlerini anlamamı sağlayan bir pencere olarak görüyordum.

Deniz’in Çözüm Arayışı ve Benim Duygusal Kaynak Seçimim

Deniz, kaynağını seçerken önce kitapçılarda, kütüphanelerde gezip, belirli anahtar kelimelere odaklanıyordu. Her kitabı inceleyip, içindekilerin tezine nasıl hizmet edebileceğine karar veriyordu. Benim ise kaynağa yaklaşımım daha farklıydı. Özellikle interneti kullanırken, bir kitabın arka kapağındaki küçük yazıyı okur ve kitabın benim içsel dünyama hitap edip etmediğine bakardım.

Deniz’e, akademik veri tabanlarından nasıl doğru kaynaklar bulabileceğini, internetin gücünü nasıl kullanabileceğini anlattım. Fakat onun için önemli olan, her şeyin sistematik bir şekilde yerli yerine oturmasıydı. Bense her kaynağı biraz da içsel olarak denetliyordum. Bir kaynağın sadece doğru bilgi vermesi yetmezdi, onun beni hangi duyguya götürdüğünü, o kaynağın içindeki insanları nasıl hissettirdiğini de hesaba katıyordum.

Bazen bir kaynağı bulduğumda, hemen işimi bitirebilirdim. Ama bir an durup, okuduklarımda ne hissettiğimi sormak daha anlamlı geliyordu. Bence tez yazarken, kaynakları sadece bilgi değil, ruhumuzu okşayan, düşüncelerimize yön veren birer yol gösterici olarak görmek önemliydi.

Tez Yazarken Hangi Kaynakları Kullanmalıyız?

Sonuçta, her tez yazarı, kaynaklarını kişisel bir bakış açısıyla seçer. Deniz gibi stratejik ve sistematik bir yaklaşım benimseyebilirsiniz ya da ben gibi daha empatik bir bakış açısı geliştirebilirsiniz. Ancak her iki yaklaşımda da temel kılavuz, kaynakların doğruluğu ve güvenilirliğidir.

İyi bir tez, güçlü bir argüman sunar, ama aynı zamanda insanlığın gelişimine dair derinlemesine bir bakış açısı sağlar. Kaynaklar, yalnızca verilerin ve bilgilerin sunulduğu yerdir. Ancak insanlık, duygu, deneyim ve içsel derinlikleri de unutmamalıyız.

Tez yazarken şunu unutmayalım: Kaynaklar sadece birer araçtır. Onları kullanarak, kendi dünyamıza dair daha derin bir anlayış geliştirebiliriz.

Sizce de Tez Yazarken Hangi Kaynaklar Önemlidir?

Peki ya siz, tez yazarken hangi kaynakları kullanıyorsunuz? Her birinizin yaklaşımını merak ediyorum. İçsel bir yolculuğa çıkarken hangi kaynaklar sizin için daha anlamlı hale geliyor? Hadi, bu hikâyeye hep birlikte dahil olalım. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!