SJP ve Lena Waithe'den ünlü kitap baskıları Zando'da gelişiyor

rookiemag

New member
Son yıllarda kitap endüstrisinin kurumsal konsolidasyonu, yayınevlerinin sayısını ve vizyonlarını küçülttü; gücü geri kalan Büyük Beş'in tepesinde yoğunlaştırdı ve kültürel katkı yerine kârlılığa öncelik verdi. Bu daralmaya karşı, 2020'de George Floyd'un öldürülmesi, Amerika'da ve Amerikan kitap yayıncılığında çoktan gecikmiş kapsayıcı değişimi tetikledi. Bu değişimin bir tezahürü o yıl, Penguin Random House's Crown'un eski kıdemli başkan yardımcısı Molly Stern'ün “ilham veren yazarları hak ettikleri izleyicilerle buluşturmak için” Zando'yu kurmasıyla başladı. Buna karşılık Zando, her birinin kendi misyonu, pazarı ve liderliği olan markalardan oluşan bir koleksiyon geliştiriyor.

Stern, e-posta yoluyla şunları söyledi: “Büyük bir evde editör olarak 15 yıl ve yayıncı olarak sekiz yıl çalıştıktan sonra, tarihi emsallerin engellerinden arınmış yeni bir şirket kurmanın bana daha hızlı hareket etmemi, denemeler yapmamı ve bunun nasıl yapılacağı konusunda yaratıcı düşünmemi sağlayacağını sezgisel olarak hissettim.” ilginç kitaplara okuyucu bulmak için.”

Zando'nun değiştirmeyi umduğu “tarihi bir emsal”, başından beri Amerikan yayıncılığını rahatsız eden kurumsal ırkçılıktır. “Özellikle platformlarını diğer sesleri duyurmak, bir sorun hakkında rapor vermek veya bir bakış açısını paylaşmak için kullanma isteği kanıtlanmış ortaklar aradık” dedi.

Zando'nun yayınları arasında Atlantic dergisiyle ortaklığı olan Atlantic Editions; Aşk romanları için Slowburn; Zando Genç Okuyucular; “Kayıp Kız” yazarı tarafından yönetilen Gillian Flynn Books ve eski Obama yönetimi üyeleri Jon Favreau, Jon Lovett ve Tommy Vietor tarafından yönetilen Crooked Media Reads.

Zando'nun en yüksek görünürlüğe sahip eserleri ünlülerle yaptığı işbirlikleridir: Sarah Jessica Parker'ın SJP Lit'i, John Legend'in Get Lifted Books'u, Ayesha Curry'nin Sweet July Books'u ve Lena Waithe'nin Hillman Grad Books'u. Zando'nun ünlülerin ev sahipliği yaptığı Los Angeles kitap tanıtımları, Los Angeles'ın New York yayıncısının ikinci evi olmasına yardımcı oldu ve Zando'nun Batı Yakası topluluğunun adının tanınmasıyla birlikte büyümesine yardımcı oldu.

SJP Lit'in başkanı Sarah Jessica Parker, “Dünyaya yeni seslerin gelmesine yardımcı olmak büyük bir onur ve harika bir sorumluluk” dedi.

(Andrew Günü)

Mart ayında NeueHouse Hollywood'da düzenlenen yıldızlarla dolu böyle bir etkinlik, Hillman Grad Books'un ilk mezunlarını kutlamak için çoğu beyaz olmayan 200 kültür severi bir araya getirdi.

Gösterinin yıldızları – Waithe, Waithe'nin muhatabı, “Project Runway” jürisi Elaine Welteroth ve Hillman Grad'ın ilk beş yazarı – çiçeklerle süslenmiş sahneye çıkınca kalabalık dikkatleri üzerine çekti.

Welteroth, “Ne kadar dolu bir tabağın var, Lena,” diye başladı. “Neden kitaplar?”

Waithe, “Kitaplar bize kim olduğumuzu anlatır” diye yanıtladı. “Kimliklerimizi oluşturmamıza yardımcı oluyorlar. Bu gece burada gördüğünüz her yazarın çok farklı bir sesi, çok farklı bir kişiliği var ve sizi çok farklı bir yolculuğa çıkaracaklar. Yayıncılıkta pek çok kör nokta var. Umarım hepimiz birbirimize aynı hedeflere sahip takım arkadaşları gibi bakarsak ilerleme daha kolay olur.”

Kalabalık kükredi. Yanımda Cynthia Erivo fildişi cilalı parmaklarını havada şaklattı. Waithe, “Normalde bu tür bir desteğe veya platforma sahip olmayacak kitapları ve yazarları desteklemek istiyoruz” diye ekledi. “Bizimle gerçekten konuşan ve eksik olduğunu düşündüğümüz yazarları desteklemeyi seviyoruz.”

Hillman Grad'ın yazarları e-posta yoluyla Waithe'nin planının işe yaradığını bildirdi. Yeni çıkan uzay romanı “Ocean's Godori”nin yazarı Elaine U. Cho, “Geleneksel yayıncılık yoluna gitmenin hikayemin veya kendimden bazı kısımlardan vazgeçmek anlamına gelebileceğinden endişelendim” dedi. “Fakat Hillman Grad sesimi ve hikayemi anlatma şeklimi onurlandırıyor. Kitabımın onlara görüldüklerini hissettirdiğini söylediler. Onların bu sözleri benim de görüldüğümü hissettirdi.”

John Legend (ortada), Mike Jackson (solda) ve Ty Stiklorius ile birlikte Get Lifted Books dizisinin başında yer alıyor.

(Fran Collin)

“Old School Indian” yazarı Aaron John Curtis de benzer bir deneyim bildirdi. “Temsilcim romanımı araştırdığında diğer yayıncılardan duyduğum ilk şey yapmak istedikleri değişikliklerdi. Hillman Grad'dan duyduğum ilk şey, kitabımın okuyucular arasında nasıl bir etki yarattığıydı. İşi gerçekten anladılar.”

Jay Leslie, “Dünyaya Ne Söylemeliyim” kitabının yazarı şöyle dedi: “Büyüdüğümde Siyah kadınları öven kitaplar bulmak göz korkutucuydu. LGBTQIA+ kimliklerine hitap eden kitaplar bulmak düşünülemezdi. Zando, çocukların her zaman kendilerini temsil eden kitaplara sahip olmalarını sağlıyor.”

Dün gece ilk kitabı olan Cho'nun “Okyanusun Godori'si”ni yayınlayan Hillman Grad, pazarlama çevikliğini ve topluluk oluşturmaya olan bağlılığını bir kez daha gösterdi. Çoğunluğu genç olan düzinelerce Asyalı Amerikalı, Los Angeles'ın popüler Fairfax Bölgesi'ndeki Koreli Amerikalıların sahibi olduğu hareketli sokak giyim mağazası Hundreds'i doldurdu ve Waithe ve Cho'nun ürünler ve etnik kökenler arasında işbirliği yapmanın ve yeterince temsil edilmeyen sesleri yükseltmenin gerçek hayattaki anlamını dokunaklı bir şekilde paylaşmasını dikkatle dinledi. Geleneksel Kore kıyafeti giyen Cho, “Koreli Amerikalı olarak büyüyorum” dedi ve şöyle devam etti: “Sevdiğim bilim kurgu kitaplarında kendimi görmek için sabırsızlanıyordum. Kendi başıma bir Kore uzay operası yayınlayacağımı asla hayal etmezdim.” Cho, Waithe'ye gülümsedi. “Bu bir rüya gibi geliyor. Hayatımın en güzel rüyası.”

Yayıncıların marka bilinirliğini ve satışlarını artırmak için ünlülerin baskılarının kullanılması on yıldan fazla bir süre önce popüler hale geldi. 2011'de Ecco, ölümünden önce 13 kitap yayınlayan Anthony Bourdain'in adını verdi. Simon & Schuster, Yankees ikonu Derek Jeter için Jeter Publishing'i yarattı; HarperCollins, Johnny Depp'in kısa ömürlü Infinitum Nihil'ini kurdu; Random House, Lena Dunham için Lenny'yi açtı; Henry Holt, Andy Cohen'e damgasını vurdu.

Kirkus Reviews'un baş editörü Claiborne Smith, Time'a 2018'de Parker'ın ilk SJP baskısını başlattığı sırada – Stern'ün daveti üzerine – “Yayıncılar ünlülerin yıldız tozunu istiyor ve kabul edelim ki çoğu yazar buna sahip değil” dedi. Random House'ta.

Bu fenomen tartışmasız değildir. Yayıncılık stratejisti Kathleen Schmidt e-postayla şunları söyledi: “Ünlülerin baskıları çetrefilli çünkü yayıncı, yayıncılık programını yürütmek için başka birinin marka değerine bağlı.” Schmidt, Zando'nun “ilginç bir model” olduğunu söyledi. Sarah Jessica Parker'ı bu işe dahil etmek akıllıcaydı çünkü markası kitaplarla uyumlu. Carrie Bradshaw bir okuyucu ve yazardır.”

Parker şunu doğruladı: “Ben, sürekli olarak benim için yeni olan, evrensel kalp ve dürüstlükle dolu hikayeler arayan, ömür boyu bir okuyucuyum. Molly ile Random House'da muhteşem bir deneyim yaşadım. Dolayısıyla Zando'ya dair vizyonunu paylaştığında ben de hemen ona katıldım. Dünyaya yeni seslerin gelmesine yardımcı olmak büyük bir onur ve harika bir sorumluluk.”

Efsane de Schmidt'in profiline uyuyor. “Zeki bir sanatçı olarak biliniyor. Markası yayıncılığa oldukça uygun. Ve Get Lifted ve Zando'nun yaptığı gibi, bir yayıncının çeşitli kitaplar elde etmek için yoğun bir çaba göstermesi her zaman iyi bir şeydir.

Schmidt, “George Floyd'un öldürülmesinin ardından 'işleri düzeltmek' için bir aciliyet duygusu vardı” diye ekledi, “ancak hâlâ toplantılarda oturuyorsunuz ve insanların BIPOC kitaplarının iyi satmadığını söylediğini duyuyorsunuz. Aksine, bir anlayış eksikliği var Nasıl BIPOC yazarlarının kitaplarını pazarlamak için.”

Ayesha Curry, “Çocuklarımın televizyonu açtığı, bir dergi veya kitap açtığı ve kendilerine benzeyen insanları gördüğü bir dünya yaratmak istiyorum” dedi.

(Seth Smoot)

Ödüllü yayıncılık podcast'i “Kayıp Sayfalar”a ev sahipliği yapan kitap eleştirmeni, yazar ve Times katılımcısı Bethanne Patrick şunları söyledi: “Zando'da görev alan kişiler sektör konusunda bilgili, deneyimli ve okuyucuların kitapları keşfetmesine yardımcı olacak yeni modeller keşfetme konusunda tutkulu. Mükemmel bağlantılarla birlikte mükemmel bir zevke sahip görünüyorlar.

Şimdiye kadar, çok iyi. Zando, ilk dört yılında dokuz dizi çıkardı ve 40 kitap yayınladı. Yedisi en çok satanlar oldu. Çoğu, tarihsel olarak sessizleştirilmiş demografik grupların üyeleri tarafından yazılmıştır: farklı etnik kökenden insanlar, göçmenler, queer halk, edebi deneyciler. Zando'nun tanıtım direktörü Chloe Texier-Rose, “2025 hedefimiz sağlam” dedi. “Editörlerimiz aktif olarak tüm dizilerde ek başlıklar alıyor ve Zando'nun 2025/2026 için hazırlık aşamasında yaklaşık 50 kitabı var.”

Misyonu “çeşitli hikayeleri canlandırmak ve kadınların modern ilişkiler ve aileleri yönlendirmesine yardımcı olmak” olan Sweet July Books, aktör, yemek kitabı yazarı ve girişimci Curry'nin buluşudur. O ve eşi NBA yıldızı Stephen Curry de Eat'i yönetiyor. Öğrenmek. Oynamak. Oakland'daki vakıf, çocukluk çağındaki açlığı sona erdirmeyi ve kaliteli eğitime erişimi artırmayı hedefliyor.

Sweet July'ın Ocak ayında çıkacak ilk oyunu Trisha Tobias'ın yazdığı “Hanımeli ve Kemik” olacak. Curry, “Medyada temsil benim için çok önemli” dedi. “Çocuklarımın televizyonu açtığı, bir dergi ya da kitap açtığı ve kendilerine benzeyen insanları görebileceği bir dünya yaratmak istiyorum. Molly'ye ve onun yayıncılık dünyasını alt üst eden vizyonuna gerçekten uyduk.”

“Get Lifted” dizisini yürüten üçlü – Legend, Tony ve Emmy ödüllü yapımcı Mike Jackson ve Emmy ödüllü Ty Stiklorius – Zando'ya katılma konusunda benzer motivasyonlara sahipti. Bir e-postada “Get Lifted her zaman sevgiyi, sanatı ve bağlantıyı kutlamakla ilgiliydi” dediler. “İnsanların birbirini görmesine ve empati kurmasına yardımcı olmak ve dünyayı birbirine yakınlaştırmakla ilgili. Bu yüzden Molly bize benzersiz bir sese sahip yazarları yükseltmek için başka bir yol sunduğunda, biz de bu şansı değerlendirdik.”