Salman Rüşdi, 'Bıçak' adlı anı kitabının yayınlanması sırasında bıçaklandığını hatırladı

rookiemag

New member
Salman Rushdie, kendisini neredeyse öldüren 2022 bıçaklama saldırısını anlatan yeni anı kitabıyla kendini sınırlamıyor.

En yeni anı kitabı “Bıçak”ın yayınlanmasından önce, “Şeytan Ayetleri” yazarı medyanın ilgi odağı haline geri döndü ve ölüme yakın deneyimiyle ilgili bazı tüyler ürpertici ayrıntıları ve “gücü” nasıl geri almaya çalıştığını anlattı.

12 Ağustos 2022'de Rushdie, bir konferans vermesi beklenen New York'taki Chautauqua Enstitüsü'ne geldi. Hazırlanırken, daha sonra Hadi Matar olarak tanımlanan bir adam sahneye koştu ve iddiaya göre yazarın boynundan ve vücudundan birçok kez bıçakladı. 76 yaşındaki yazar BBC'ye Pazartesi günü yayınlanan bir video röportajında, “Aslında bana çok sert yumruk attığını düşünmüştüm, elinde bıçak olduğunu fark etmemiştim” dedi.

Rushdie ciddi yaralanmalarla hızla hastaneye kaldırıldı ve ameliyata alındı. Saldırıda Booker Ödülü sahibi, diğer yaralanmaların yanı sıra elinde ve sağ gözünde kopmuş sinirler yaşadı. BBC için gözünün nasıl “bir nevi yüzümden dışarı sarktığını” hatırladı.

Video röportajında şunları ekledi: “[The eye was] rafadan haşlanmış yumurta gibi yanağıma oturuyor. Ve artık körüm.

BBC, Rushdie'nin gözündeki görme kaybının “beni her gün üzdüğünü” söylediğini, yürümek veya kendine su dökmek gibi günlük aktiviteleri yaparken daha dikkatli olması gerektiğini söylediğini bildirdi. Rushdie, BBC'ye yaptığı açıklamada, saldırıda herhangi bir beyin hasarı yaşamadığı için minnettar olduğunu sözlerine ekledi: “Bu, aslında hâlâ kendim olabildiğim anlamına geliyordu.”

2022'deki bıçaklanma ve sonrasında yaşananlar “Knife”ın merkezinde yer alıyor olabilir ancak Rushdie, yakın tarihli bir röportajında New York Times'a anılarını “hem sevgi hem de nefret – birinin diğerini yenmesi” hakkında olarak gördüğünü söyledi.

Rushdie, din ve siyasetle ilgili inanç ve deneyimlerini sayfaya koyarak onlarca yıllık bir kariyer kurdu. 2022'deki bıçaklama olayından onlarca yıl önce, özellikle işi nedeniyle şiddet tehditleriyle karşı karşıya kalmıştı. 1989'da İran'ın o zamanki Ayetullah Ruhullah Humeyni, bazı Müslümanların küfür olarak gördüğü “Şeytan Ayetleri”nin yayınlanmasının ardından Rüşdi'nin ölümü çağrısında bulunan dini bir kararname olan bir fetva verdi.

Rushdie, çalışmalarının ilham verdiği saygı ve öfkeye rağmen NYT'ye şunları söyledi: “Hiçbir zaman sembolik hissetmedim.”

Greta Gerwig'in “Barbie” filmindeki muhteşem Ryan Gosling müzikaline atıfta bulunarak, “Ben sadece Ken'im” dedi. “Ben sadece benim. Ben sadece yazar olmaya çalışan, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan biriyim. Ve şimdiye kadar olmak istediğim tek şey bu.”

Geçtiğimiz Ekim ayında “Bıçak” duyurulduğunda Rushdie, anı kitabının “olanların sorumluluğunu üstlenmesine ve şiddete sanatla cevap vermesine” yardımcı olması için “gerekli” olduğunu söyledi. Ancak Pazartesi günü “Günaydın Amerika” programında konuşan Rushdie, ilk başta yakında çıkacak kitabı yazmakta tereddüt ettiğini itiraf etti.

“Öncelikle bunu yapmak istemedim, sonra bunu yapmam gerektiğini keşfettim ve sonra gerçekten bu işe girdim ve yapmak istedim” dedi. “Bu devasa konu karşımda dururken başka her şey aptalca görünüyordu.”

Şunları ekledi: “Bu benim anlatıyı kontrol etme, karşı koyma yöntemim haline geldi. … İşte böyle hissettirdi. Gücü geri alıyoruz.”

Salı günü raflara çıkacak olan “Bıçak”, yayıncının materyallerinde “yaşam, kayıp, aşk, sanat ve yeniden ayağa kalkma gücünü bulma üzerine sürükleyici, samimi ve nihayetinde yaşamı onaylayan bir meditasyon” olarak tanımlanıyor.

Ocak ayında New York'lu bir yargıç, Matar ve savunma ekibinin yasa gereği Rushdie'nin taslağını ve ilgili materyali duruşmaya çıkmadan önce görme hakkına sahip olduğuna karar verdi.

Matar'ın avukatı Nathaniel Barone Ocak ayında “Bu sadece kitap değil” dedi. “Rushdie'nin yazdığı her küçük notu almaya hakkım var. Bu kitapla ilgili yaptığı her tartışma, her kayıt, her şey.”

BBC'nin haberine göre, sonuç olarak dava ertelendi ve sonbaharda başlaması bekleniyor. New Jersey'de yaşayan 26 yaşındaki Matar, Rushdie'ye saldırdığı iddiasından bu yana kefaletsiz tutuluyor. Saldırının nedeni açıklanmadı.