Paternalist davranış nedir ?

Sakin

New member
Paternalist Davranış: “Beni Dinle, Ben Daha İyi Bilirim” Zihniyeti Mi?

Hepimizin hayatında o birinin varlığını hissediyoruz değil mi? Hani o, sürekli senin yerine düşünmeye çalışan, "bana güven, ben seni doğru yoldan çıkarırım" diyen kişi. Evet, işte bu, paternalist davranışın ta kendisi! Yani, birinin senin yerine kararlar alması, sanki senin ne düşündüğünü ya da ne yapmak istediğini anlamadan. Ama burada sorulması gereken soru şu: Gerçekten “daha iyi” mi biliyorlar? Yoksa bu sadece bir rahatlık mı?

Paternalist davranış, aslında kelime olarak "baba" kökünden geliyor, yani “baba gibi davranmak.” Ama tabii ki, herkesin babası aynı şekilde davranmaz, değil mi? Kimisi gerçekten iyi niyetle, korumacı bir tavır sergilerken, kimisi de "benim sözüm geçer" mantığıyla hareket eder. Şimdi gelin, bu davranış biçimini bir inceleyelim, biraz eğlenerek ama derinlemesine!

Paternalist Davranış Nedir? Kısaca Bir Bakış!

Kısa bir tanım yapalım, sonra biraz mizah yapalım: Paternalist davranış, bir kişinin diğerine kendi iyiliği için müdahale etmesi anlamına gelir. Bu müdahale, genellikle karşıdaki kişinin özgür iradesine saygı göstermeksizin yapılır. Bir kişi, senin iyiliğin için kararlar alırken, aslında senin ne istediğini hiç sormayabilir. “Benim bildiğim doğru” yaklaşımı, bu davranışın temelini oluşturur.

Şimdi biraz daha somutlaştırmak gerekirse, diyelim ki bir arkadaşınız her zaman size "yavaş git, dikkatli ol, bu riski alma" diyor. Ama aslında siz, biraz risk almanın bazen heyecan verici olduğunu ve hayatın tadını çıkarma şekliniz olduğunu düşünüyorsunuz. Paternalist davranış işte burada devreye giriyor! Arkadaşınız size, sizin hayatınızı daha iyi yönetme hakkına sahip olduğunu düşünüyor, hatta belki de "Senin için en iyisini ben bilirim" diyor.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “Her Sorunun Bir Çözümü Var”

Erkekler genellikle çözüm odaklıdır, değil mi? Yani bir problemle karşılaştıklarında, duyguları bir kenara bırakıp "Nasıl çözebiliriz?" diye düşünürler. Şimdi, paternalist davranışın erkekler tarafından sergilenmesinin çok yaygın olduğunu söylemek, belki de bu "her sorunun bir çözümü vardır" yaklaşımından kaynaklanıyor olabilir. Her şeyin bir çözümü varsa, neden başkasının kendi yolunu bulmasına izin veresiniz ki?

Örneğin, diyelim ki bir erkek arkadaşınız size, "Bu işin içinde nasıl başarılı olabilirsin biliyor musun? Ben sana ne yapman gerektiğini söyleyeyim!" diye yaklaşıyor. Burada, hislerinizi ya da kendi planınızı bir kenara bırakıp, sadece çözümün ne olduğuna odaklanıyor. Bu, paternalist bir yaklaşım olabilir. Hatta bazen, "Evet, bu mantıklı ama ben bunu böyle yapmayı tercih ederim" demek bile zor olabilir. Erkeklerin, bazen karşılarındaki kişilere yardım etmek adına onların özgür iradelerine müdahale etmeleri, bu yaklaşımın tipik bir örneğidir.

Ama işin ilginç tarafı şu: Erkekler çözüm odaklı olurken, bazen bu çözüme ulaşmak için başka yolları keşfetmek gerekir. Yani, her zaman tek bir yol var mıdır? “Bunu ben daha önce deneyip başarılı oldum, sen de bunu yapmalısın” diyerek her durumu basitleştirmek her zaman etkili olmayabilir.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bakışı: “Senin İhtiyacın Olanı Biliyorum”

Kadınlar ise, genellikle empatik ve ilişki odaklı yaklaşırlar. Yani, bir sorunla karşılaştıklarında sadece çözüm değil, duygusal bağ kurmayı da ön planda tutarlar. Kadınlar, birinin ne düşündüğünü ve hissettiğini anlamaya çalışırken, çoğu zaman “Senin için en iyisini ben bilirim” yaklaşımını da deneyimleyebiliriz. Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Kadınların paternalist yaklaşımı daha çok duygusal bağ kurma ve karşısındaki kişiyi koruma amacı güder. Ama bazen bu da aşırı korumacı olabiliyor.

Bir kadın arkadaşınız, “Sana ne yapman gerektiğini anlatayım. Bunu böyle yapman daha doğru olur” dediğinde, aslında sizi korumaya çalışıyordur. Fakat bu, sizin kendi yolunuzu bulmanıza engel olabilir. Kadınların paternalist davranışı genellikle iyi niyetli olsa da, bazen "Ne yapacağınız konusunda sizin de fikrinizin olması gerektiğini" unutabilirler.

Tabii ki, kadınların paternalist davranışları genellikle karşısındaki kişiyi düşünerek, onların duygusal ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket eder. Ancak burada önemli olan, birinin özerkliğine müdahale etmek yerine, onu nasıl destekleyeceğimiz ve ona nasıl yardımcı olabileceğimizdir.

Paternalist Davranışın Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Paternalist davranışın aslında bir “kötülük” olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir. Evet, bazı durumlarda bu tür bir yaklaşım, bireylerin iyiliği için işe yarayabilir. Mesela, bir çocuğun sağlığı için ebeveynlerin veya öğretmenlerin, onun yerine kararlar alması, onun güvenliği ve gelişimi için gereklidir. Ancak yetişkinler söz konusu olduğunda, bu tür bir yaklaşım özgür iradeye müdahale olarak kabul edilebilir.

Paternalist davranış, ilişkiyi koruma amacını gütse de, bazen özgürlükleri kısıtlamak anlamına gelebilir. Bu yüzden, bu yaklaşımın sınırlarını belirlemek çok önemlidir. Aksi takdirde, iyi niyetli davranışlar bile, istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Sonuç: Paternalist Davranış Her Durumda Geçerli Mi?

Sonuçta, paternalist davranışın zaman zaman faydalı olduğu durumlar olabilir. Ancak, yetişkin bireyler arasında, kendi kararlarını alma hakkının her zaman korunması gerektiğini unutmamalıyız. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, kadınların empatik bakış açısı, her ikisi de farklı koşullarda faydalı olabilir. Ancak asıl önemli olan, her bireyin kendi yolunu bulmasına ve özgürce kararlar almasına olanak tanımaktır.

Peki, sizce paternalist davranış bazen gerekli mi? Yoksa her zaman bir kişinin kendi kararlarını alması mı daha önemli? Forumda görüşlerinizi duymak isteriz!