'Nehir Bekliyor' İncelemesi: Dağınık Bir Baba parmaklıkların arkasında zaman geçirir

rookiemag

New member
Kitap İncelemesi

Nehir bekliyor

Wally Lamb tarafından
Marysue Rucci Kitaplar: 480 sayfa, 30 $
Sitemizde bağlantılı kitaplar satın alırsanız, Times bir komisyon kazanabilir Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Wally Lamb'ın dokuz yıldaki ilk romanı olan “Nehir Bekliyor”, sorunlu ama sadık bir evde kalma babasının, iki yaşındaki çocuklarını, Niko ve Maisie'yi büyükannelerine götürmek için bir arabaya girmeden önce bir ATivan'ı patlattığı yıkıcı bir sahne ile açılıyor. Corby'nin planı, iş avı gibi davranan günü kullanmaktır, ancak gerçekte bir yıl önce bir reklam ajansında ticari bir sanatçı olarak görevinden ayrıldıktan sonra işsiz olmaya istifa etti. Bir öğretmen olan karısı Emily zaten iş için ayrıldı, bu yüzden çocukları giydirir ve bebek bezi çantalarını unuttuğunu fark etmeden önce onları dışarı çıkarır.

Maisie'yi araba koltuğuna sokarken, Niko araba yollarında kurabiye kırıntılarını yutan bir karıncayı inceliyor. Corby çantayı alır ve arabayı başlatır. Sadece komşusunun çılgınca işaret ettiğini, sonra çığlıklarını ve lastiklerinin altındaki korkunç çatlak sesi duyduğunu gördükten sonra, ne yapmayı ihmal ettiğini korkutuyor.

Şaşırtıcı ilk iki romanı, “O Gelen Geri Döndü” (1992) ve “Bu kadar doğru olduğunu biliyorum” (1996) (1996) ve daha sonraki dört kitap, Lamb'ın disfonksiyonu ve travmanın basamaklı etkilerini ortaya çıkaran, bu da önceki ikisinin en iyi kitlesinin tümü arasında olan, en iyi kitabın tümü arasında. Kapı dışı başarısından sonra geri vermeye mecbur kalan kuzu, 20 yıl boyunca Connecticut'un kadın suçlular için düzeltme kurumunda yazma atölyeleri yürüttü ve burada bu deneyimi açıkça ele aldı: “Nehir Bekliyor”, Corby'nin istemsiz adam öldürmekten hüküm giydikten sonra neredeyse tamamen hapse girdi.

Hakimin kararına yol açan günlerde Corby, AA toplantılarına, danışmanlık oturumlarına katılıyor ve yıpranma evliliğine çılgınca yapışıyor. Emily'nin kederi, kocasının reçeteli ilaçlara ve alkole olan gizli bağımlılığının vahiyiyle daha da kötüleşen trajedi. Her şey boyunca, kızını daha fazla zarardan korumak için savaşıyor, ancak Maisie de giderek perişan ve kafası karıştı.

Bütün bunlar zorlayıcı bir destan yapmalı, ancak merhemdeki sinek, Corby'nin, her şeyi nasıl normale döndürebileceğinden daha az ihlaliyle ilgili olan narsisistik bir karakter olmasıdır. Kaza meydana geldiğinde, bir kan testi bunu tartışana kadar etki altında olup olmadığını itiraf ediyor. Ölü oğluna hitap ederek, ona karşı suçlamalardan suçlu olup olmayacağına dikkat çekiyor: “Hey, küçük adam, beni duyabiliyor musun?” o yığılır. “Niko, gerçeği söylersem ne olacak? Annen beni terk edecek mi? Hapishaneye gidecek miyim?” Corby'nin kredisine göre, sonuçta hesap verebilirlik adına temiz olmayı tercih ediyor.

Roman boyunca Corby, suçluluk ve pişmanlık tarafından tüketildiğini ve bu duyguların mevcut olduğunu, ancak performanslı hissettiğini söylüyor. Bize sık sık ağlayan jag ve uykusuzluk nöbetleri olduğu söyleniyor, ancak umutsuzluğunu hissetmiyoruz. Emily ile yaptığı birkaç konuşmada, sık sık karıştırılır, hapishane hayatının poz verdiği rahatsızlıklara veya Maisie'nin onu karısının ve kızının neyle uğraşması gerektiğinden daha fazla hatırlayıp hatırlamayacağı konusunda odaklanmıştır. Böyle bir etkileşimde Emily, Corby'ye terimini sunarken hafızasını canlı tuttuğuna dair güvence vermeye çalışır: “İPad'imde ve telefonumdaki resimlere bakıyoruz, yatmadan dualarında sizden bahsediyoruz. Ve ona gönderdiğiniz çizimler mi? Onları 'baba klasörüne' koyduk. Ve onun favorisi-onun ve bebeklerinin çay partisi var mı? ” Corby'nin yanıtı: “Şanslısın, Emily. Scotch kaseti kullanabilirsiniz. Burada kaçak.”

Lamb'ın hapishane hayatı hakkında ne topladığını sadakatle yansıtmak için çok çalıştığından ve karakterinin durumlarına büyük bir sempati duyduğundan şüphem yok. Yine de, dil ve diyalogun çoğu gibi, meydana gelenlerin çoğu klişe hissediyor. Corby, sertleştirilmiş suçlunun içindeki altın kalbi ortaya çıkana kadar ilk hücre arkadaşı Pug ile tahmin edilebilir derecede zor bir zaman geçiriyor. Corby'nin koruyucusu olan Manny'ye ve zamanla sırdaşına girin. Corby bir çift gardiyan tarafından cinsel tacize uğradığında, Manny neler olduğundan şüphelenir ve onu açmaya çalışır. Sonunda, bir soruşturma başlatıldı ve yaygın yanlışlık ortaya çıktı. Yerleşik kütüphaneci Corby'yi kanatlarının altına alır ve onu Katartik kanıtlayan bir duvar resmi çizerek sanatçı becerilerini çalışmaya davet eder. Yine de Corby, gardiyanlarla olan olaydan ve Emily'nin onu affetmemesi nedeniyle perili olmaya devam ediyor.

“Nehir Bekliyor” 400 sayfadan uzun, ancak son, okuyucuyu tatmin etmeden gevşek uçları tamamlıyor. Corby'nin kaderini ortaya çıkarmak bir spoiler olurdu, ama beni hayal kırıklığına uğratan otantik bir epifaninin olmamasıydı; Yıllarca pişmanlıklarını gerçekten hesaba katmayan veya hatalarından öğrenmeyen bir adamla geçirdiğimi hissettim. Belki bu daha gerçekçi senaryo. Yine de, dibe vuran bir kahramanı özlemiştim, sonra gelişmek ve aşmak için bir yol buldum. Lamb, çok daha fazlasını vaadiyle de olsa ciddi, iyi niyetli bir roman yazdı.

Haber bir yazar, editör ve yayıncılık stratejistidir. Oprah Dergisi O Oprah Kitap Kulübü ve Kitaplar Editörü olarak görev yaptı.