Mobbing davasında kaç şahit gerekir ?

Ela

New member
Mobbing Davasında Kaç Şahit Gerekir? Gerçekler, Hikâyeler ve Mahkeme Salonundan Yansımalar

Son zamanlarda çevremde o kadar çok kişi iş yerinde yaşadığı baskıyı, dışlanmayı, küçük düşürülmeyi anlatır oldu ki… Bir noktada ben de kendi kendime şu soruyu sormaya başladım: “Mobbing davası açmak isteyen birinin gerçekten kaç şahit göstermesi gerekir?” Bu konuyu biraz kurcaladım, mevzuata baktım, Yargıtay kararlarını inceledim, avukat arkadaşlarla konuştum. Ortaya hem hukuki hem de insani yönü oldukça çarpıcı bir tablo çıktı. Forumdaşlarla paylaşmak istedim çünkü bu mesele hepimizin hayatına bir şekilde dokunabilir.

Önce Net Cevap: Mobbing Davasında Kaç Şahit Şart?

En kritik noktayı baştan söyleyelim: Türk hukukunda mobbing davası açmak için belirli bir şahit sayısı şartı yoktur. Yani “en az 2 şahit gerekir” ya da “3 kişi olmadan dava açılamaz” gibi bir kural yok.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre hâkim, delilleri serbestçe takdir eder. Tanık beyanı önemli bir delildir ama tek başına zorunlu değildir. Yazılı belgeler, e-postalar, mesajlar, performans değerlendirmeleri, kamera kayıtları, hatta psikolojik tedaviye ilişkin raporlar bile delil olabilir.

Yargıtay’ın yerleşik kararlarında mobbing için şu unsurlar aranır:

- Sistematik ve süreklilik arz eden davranış,

- Kişinin onurunu, kişiliğini, mesleki saygınlığını zedeleyen tutumlar,

- Psikolojik baskı oluşturacak nitelikte eylemler.

Bu unsurların ispatı için birden fazla tanık güçlü bir destek sağlar, ancak tek tanıkla da dava kazanıldığı örnekler vardır. Hatta bazı dosyalarda hiç tanık olmadan, yazılı delillerle mobbing kabul edilmiştir.

Gerçek Bir Örnek: Ali’nin Dosyası

Ali (isim değiştirildi), özel bir şirkette 7 yıl çalışmış. Son iki yılda yeni müdürün gelmesiyle birlikte sürekli toplantılarda küçük düşürülmüş, görev tanımı dışında işler verilmiş, izin talepleri keyfi biçimde reddedilmiş. İş arkadaşları olan biteni görüyormuş ama kimse tanıklık yapmak istememiş.

Ali’nin elinde ne vardı?

- Müdürün aşağılayıcı e-postaları,

- Gece 23.00’te atılmış iş talepleri,

- Performans notunun bir anda düşürülmesi,

- Psikiyatri raporu (anksiyete ve depresyon tanısı).

Mahkeme, sistematik baskıyı yazışmalardan tespit etti. Tanık yoktu ama dava kısmen kabul edildi ve manevi tazminata hükmedildi.

Burada erkek bakış açısıyla bakarsak mesele daha çok “kanıt var mı, sonuç ne olur, kazanır mıyım?” ekseninde ilerliyor. Ali de duygusal yıkım yaşamasına rağmen kararını şöyle vermişti: “Somut delilim var, hukuki zeminim sağlam.” Pratik ve sonuç odaklı bir yaklaşım.

Zeynep’in Hikâyesi: Tanık Var Ama Cesaret Yok

Zeynep ise kamu kurumunda çalışıyordu. Amirinin sürekli bağırması, herkesin içinde azarlaması, sosyal dışlama… Çalışma arkadaşları onun haklı olduğunu söylüyor ama tanık olmak istemiyorlardı. “Aman başımız derde girmesin” korkusu.

Zeynep için mesele sadece dava kazanmak değildi. Onun için asıl yara, yalnız bırakılma hissiydi. “Ben haksızlığa uğradım ama kimse yanımda durmadı” duygusu çok daha ağır gelmişti.

Kadınların bu tür süreçlerde genellikle topluluk ve dayanışma beklentisi daha yüksek oluyor. Tanık meselesi hukuki bir gereklilikten çok, “yanımda kim var?” sorusuna dönüşüyor. Mahkeme süreci kadar sosyal destek de önem kazanıyor.

Sonunda Zeynep iki cesur mesai arkadaşı buldu. Tanık sayısı iki oldu. Mahkeme, hem tanık beyanlarını hem de görev yerinin sık sık değiştirilmesini mobbing olarak değerlendirdi.

Buradan çıkan ders şu: Tanık sayısı değil, tanığın beyanının tutarlılığı ve diğer delillerle uyumu önemli.

Veriler Ne Diyor?

Çalışma hayatı araştırmalarına göre Türkiye’de çalışanların yaklaşık %20-30’u kariyerlerinin bir döneminde psikolojik tacize maruz kaldığını ifade ediyor. Ancak dava açanların oranı bunun çok altında.

Sebep ne?

- İspat korkusu,

- Tanık bulamama endişesi,

- İşsiz kalma kaygısı,

- Uzun yargılama süreci.

Yargıtay kararlarında sıkça vurgulanan bir nokta var: Mobbing iddiası ciddi ve güçlü emarelerle desteklenmelidir. Tek bir olay genellikle yeterli görülmez; süreklilik aranır. İşte bu noktada tanık sayısından ziyade olayların kronolojisi ve belgelenmesi belirleyici oluyor.

Kaç Şahit Olursa Güçlü Bir Dosya Oluşur?

Pratik bir çerçeve çizelim:

- 0 şahit: Yazılı ve dijital deliller çok güçlü olmalı.

- 1 şahit: Eğer doğrudan olaya tanık olduysa yeterli olabilir.

- 2 ve üzeri şahit: Dosya ciddi anlamda güçlenir.

- Tanık + yazılı delil + sağlık raporu: En sağlam kombinasyon.

Erkek çalışanlar genelde “dosya ne kadar güçlü?” diye hesap yaparken, kadın çalışanlar çoğu zaman “bu süreci psikolojik olarak nasıl atlatırım?” sorusunu da aynı anda düşünüyor. Bu iki yaklaşım birleştiğinde aslında ideal dava stratejisi ortaya çıkıyor: Hem güçlü delil hem güçlü destek ağı.

Unutulmaması Gereken Kritik Noktalar

- Tanık sayısı değil, beyanın kalitesi önemlidir.

- Tanık iş yerinde hâlâ çalışıyorsa baskı altında olabilir; hâkim bunu dikkate alır.

- Yazılı deliller çoğu zaman tanıktan daha etkilidir.

- Psikolojik raporlar davanın seyrini değiştirebilir.

- Her sert yönetim tarzı mobbing değildir; sistematiklik şarttır.

Mobbing davalarında mahkemeler “iş ilişkisinin doğası” ile “kişilik haklarının ihlali” arasındaki çizgiyi dikkatle inceler. Bu yüzden dava açmadan önce bir hukukçuya danışmak kritik önemdedir.

Sonuç Yerine Bir Sohbet Başlatalım

Gördüğünüz gibi mesele “kaç şahit gerekir?” sorusundan çok daha derin. Bazen bir tek cesur tanık yeterli oluyor, bazen onlarca kişi olsa da güçlü delil yoksa sonuç alınamıyor. Bazen de kimse konuşmasa bile belgeler gerçeği anlatıyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz?

- Tanık bulamama korkusu dava açma kararınızı etkiler miydi?

- İş yerinde haksızlığa uğrayan bir arkadaşınız için tanıklık yapar mıydunuz?

- Sizce mobbing davalarında yazılı deliller mi yoksa insan beyanı mı daha belirleyici?

- Erkeklerin daha sonuç odaklı, kadınların daha dayanışma odaklı yaklaşımı sizce dava sürecini nasıl etkiliyor?

Bu konuyu yaşayan, gözlemleyen ya da hukuki sürece dahil olmuş forumdaşların deneyimlerini duymak gerçekten çok değerli olur. Belki birimizin yazacağı bir satır, başka birine cesaret verir.