La yangınlarından sonra, yerel kitapçılar 'topluluk touchstones' haline gelir

rookiemag

New member
Eaton ve Palisades ateşleri tüm toplulukları etkiledi, binlerce evi yok etti ve iki düzineden fazla ölü bıraktı. Ayrıca, bölgenin kitapçılarına hala Covid-19 kilitlenmelerinin ve geçen yılki çift Hollywood grevlerinin etkilerinden sarkan bir darbe aldılar. Neyse ki, bölgedeki tüm kitapçılar – birkaçı yangınlara tehlikeli bir şekilde yakın – hala ayakta ve birçok müşteri için bir kitap satın alma dürtüsü yeni aciliyet aldı. Bölge yavaş yavaş yeniden inşa etme sürecine girmeye başladığında, mahalle kitapçıları küçük ışık işaretleri haline geldi, Angelenos'u teselli arayan ve teselli aradı. Yerel kitapçı, LA County'nin yangına sahip topluluklarının hayatta kalması için çok önemli olan, sosyal etkileşimin hayati bir “üçüncüsü” haline geldi.

Bağımsız kitapçı Flintridge Kitabevi'ne sahip olan Peter Wannier için, La Cañada Flintridge'den sadece kısa bir sürüş mesafesinde olan Altadena'yı tahrip eden Eaton Fire işini durdurdu. Mağazası zorunlu bir tahliye emri altında boşaltılan ve beş gün boyunca güç kaybeden Wannier, “Kesinlikle bir haftalık işini kaybettik” diyor. “Muhasebecimiz yangın bölgesinde bulunan evine dönemedi. Hepimiz evlerini kaybeden insanları tanıyoruz. ”

Ve yine de, takip eden günler ve haftalarda Wannier mağazanın yavaş yavaş hayata döndüğünü gördü. Her zamanki işlemsel koşuşturma yerine, Flintridge Kitabevi, insanların hikayelerini paylaşmaları, şikâyetleri değiştirmeleri ve birçoğu on yıl boyunca mağazada çalışan Wannier personeli ile komisyon almaları için bir toplantı yeri haline geldi. “Satış personelimiz uzun zamandır bizimle birlikte ve insanlar şu anda tanıdık yüzleri görmek istiyor” diyor. “Yangınlar başladıktan birkaç gün sonra, düzenli olarak içeri girdi ve durumu hakkında bir saat konuştu. Müşteriler bize geliyor çünkü yıllardır birçoğunu tanıyoruz. Biz kitapçılardan daha fazlasıyız. Biz eski arkadaşız. “

Bir asırdan fazla bir süredir Pasadena fikstürü olan Vroman'ın kitapçısı, mağazanın çalışanlarının çoğunun Eaton Fire tarafından yerinden edildiğini gördü. Bazıları evlerini kaybetti. Vroman'ın genel müdürü Julia Cowlishaw, “Ateşin ilk iki gününü kapattık çünkü durum çok güvencesizdi” diyor. Vroman 10 Ocak'ta kapılarını yeniden açtığında, “Birbirimizi gördüğümüz için çok mutluyduk. Ve müşterilerimiz geri gelmeye başladı. İnsanların bir sığınağa ihtiyacı olduğunu ve bazıları için bu yer olabileceğimizi biliyorduk. ”

Vroman'ın yaya trafiği yavaşça yükseldikçe, Cowlishaw ve ekibi seferberlik moduna geçti ve mahallelerinin yıpranmış sinirlerini bastırmaya yardımcı olmak için ellerinden geleni yaptı. Cowlishaw, “Burada uzun süredir bizimle olan bu topluluğa geri dönme mirasımız var” diyor. Müşterileri mağazayı aileleri için güvenli bir alan olarak kullanmaya, haftada çocukların hikaye saatlerinin sayısını artırmaya ve işçilik seanslarına ev sahipliği yapmaya teşvik etti. Vroman's ayrıca Pasadena'nın okulları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla uzun süredir devam eden ittifaklarına girdi, Altadena için çocuk kitapları için devam eden bir kitap bağış girişimi kurdu ve tapu arkadaşları ile birlikte bir gıda sürüşü yürütmek, gıda, barınak, barınma ve Topluluk için tahliye önleme. Mağaza ayrıca tahliye barınaklarında çocuklar için kitap ve sanat malzemeleri bağışladı.

Vroman'ınki gibi, Brentwood'un dizel kitabevi, Palisades yangını komşu toplulukları yutmakla tehdit ettikçe kendisini tehlikeye yakın buldu. “Yangınların ilk gecesi, bir Brentwood ev sahipleri Assn vardı. Toplantı ve herkes 405'ten geçen yangından korkuyordu ”diyor, geçen yıl mağazayı uzun zamandır LA kitapçıları John Evans ve Alison Reid'den satın alan dizel sahibi Richard Turner. “Neyse ki, bu olmadı, ama müşteri tabanımızın ne kadarının sonsuza dek gittiğini söylemek zor.” Mağaza yangınları takip eden haftalarda alışılmadık derecede sessizdi; Sadece şimdi iş almaya başladı. Turner, “Çok güzel ve üzücü, insanların hikayelerini anlatmak ve iletişim kurmak için mağazaya geldiğini görmek” diyor.

Dizel Kitabevi Çalışanı Liz Lee'nin evi, Palisades Ateşi'nden sonra artık yaşanamaz.

(Liz Lee)

Kitap işinde yeni olan emekli bir reklam yöneticisi olan Turner, Dizel'in yangın fırtınalarının ardından “önemli bir topluluk mihenk taşı” haline geldiğini görmek için canlandı. “Şu anda beklemiyordum” diyor. Turner'ın çalışanlarından biri olan Liz Lee, kendini tahliye limbounda buldu, Palisades konutunun hala ayakta olup olmadığından emin değildi. Haftalar süren belirsizlikten sonra, Lee nihayet evin bozulmamışken artık yaşanmaz olmadığını söyledi. Turner, Lee'nin yeni bir ev bulmasına ve eşyalarını değiştirmesine yardımcı olmak için bir GoFundMe sayfası başlattı. Turner, “Dizüstü bilgisayarını ve diğer bazı eşyaları almayı başardı, ancak Liz'i ayağa kaldıracağız” diyor.

Kitapçıların sponsorluğunda çok sayıda GoFundMe kampanyasına ek olarak, yol boyunca küçük ve önemli nezaket eylemleri olmuştur. Diesel'de, bir anonim donör 1.000 $ karşılığında bir hediye kartı satın aldı ve direktif, bir tane talep eden herhangi bir çocuğa bir kitap bağışladı. Vroman'da müşteriler, bir ömür boyu edinilen kişisel kütüphaneleri kaybetmiş olabilecek arkadaşlar ve aileniz için kitap satın alıyorlar.

“İnsanların barınağa ihtiyacı var, ihtiyaçlara ihtiyaçları var. Bir kitabın bu şeylerle aynı seviyede olmadığını biliyorum, ”diyor genç bir yetişkin yazar ve İngilizce öğretmeni Veronica Bane. “Ama ben de ben ve öğrencilerim için kitaplar sizi karanlık bir zamandan geçiren şey olabilir.”

(Jessie Felix Photography)

Okul kütüphaneleri de yok edildi. Birçoğu, sonbahar ve bahar dönemleri için gerekli okuma materyalleri sağlamak için indie kitapçılarına dayanan yangınlar tarafından çok sayıda eğitim kurumu yok edildi. Diesel ve Vroman's gibi mağazalar, Lincoln Heights'taki İttifak Susan & Eric Smidt Teknoloji Lisesi'nde genç bir yetişkin yazar ve İngilizce öğretmeni Veronica Bane'nin beyni olan Los Angeles Wildfires Book Drive ile birlikte başladı.

Bane, okulundaki ebeveynler ve çocuklar da dahil olmak üzere Eaton Ateşinde evlerini kaybeden ailelerin üzücü hikayelerini duyduğunda harekete geçti. Bane, “Pek çok insan gibi, tüm bu yıkımın etrafımda gerçekleştiğini, telefonumdaki Watch Duty uygulamasında ilerlediklerini izliyordum ve kocam ve ben kurbanları kovmak için ihtiyaçları teslim etmeye karar vermeye karar verdik” diyor Bane. Yerel edebi topluluğa derin bağları olan bir yazar olarak Bane, yangınlarda yakılan bazı kütüphane kitaplarının yerini almaya yardımcı olabileceğini fark etti. “İstekler için bir Google formu gönderdim, sadece 'Bağış için kitaplarınız varsa, lütfen ulaşın.' ' Yazarlar, etkileyiciler ve yayınevleri de bağış yapmak için imzaladı.

“Okullarının kaybına rağmen, öğretmenlerin yakında bazı binalarda öğrencilere öğreteceğini biliyordum” diyor. “Ve olan bu. Ama yine de kitaplara ihtiyaçları vardı. Bu yüzden birkaç geçici okula bazı kutular aldım. ” O zamandan beri Bane, eğitimciler için küratörlü kitap kutuları teslim ederek LA'yı çaprazladı. Monrovia'daki Black Cat Fables'taki son bir etkinlikte Bane, 5.000'den fazla bağışta kaldı.

“İnsanların barınağa ihtiyacı var, ihtiyaçlara ihtiyaçları var. Bir kitabın bu şeylerle aynı seviyede olmadığını biliyorum ”diyor. “Ama ben de ben ve öğrencilerim için kitaplar sizi karanlık bir zamandan geçiren şey olabilir. Bir sınıfın yerini alamam, ancak ailelere ve eğitimcilere topluluğun önem verdiğini gösterebilirim ve umarım bu biraz rahatlık sağlar. ”