Jaleel White yeni bir anı kitabında Urkel günlerine bakıyor

rookiemag

New member
Rafta

'Urkel'i Büyütmek'

kaydeden Jaleel White

Simon & Schuster, 336 sayfa, 29 dolar

Sitemizde bağlantısı verilen kitapları satın alırsanız The Times, şu adresten komisyon kazanabilir: Bookshop.orgücretleri bağımsız kitapçıları destekleyen.

Jaleel White oldukça havalı hissediyor. Yeni anı kitabı “Growing Up Urkel”in tanıtımını yapmak üzere çıktığı turne sırasında New York'taki otel odasından “Karım bu klimayı çalıştırdı” diyor. Ancak 90'ların pop kültürünün herhangi bir tüketicisinin size söyleyebileceği gibi Steve Urkel hiç de havalı değildi. White'ın 1989'dan 1998'e kadar sağlıklı hit komedi dizisi “Family Matters”ta canlandırdığı karakter, TV izleyicileri için Siyah ineği tanımladı: eyer ayakkabıları, askılar, kalın gözlükler, yüksek, genizden ses. Elbette, “Bel-Air'in Yeni Prensi”nde Carlton (Alfonso Ribeiro) vardı ama o daha çok yetkili, bilgisiz bir öğrenciydi. Urkel, Poindexter'ın kişileştirilmiş haliydi.

Artık 47 yaşında olan White, esasen alıp omuzlarına koyduğu bir dizide yarattığı karaktere sonsuza kadar bağlı kalacak; Urkel ilk sezonun ortasına kadar gelmedi ancak kısa sürede ana ilgi odağı haline geldi. Bundan saklanmıyor; bu anlamsız olurdu. “Growing Up Urkel”, Leonard Nimoy'un kendisini “Star Trek”te canlandırdığı mantık takıntılı Vulcan'dan ayıran şeyin ne olduğuna dair ısrarcı anı kitabı “Ben Spock Değilim” değil. Bunun yerine nadir görülen bir şey: Oldukça iyi uyum sağlayan ve iyi huylu bir eski çocuk yıldızın, hâlâ “gösteri dünyasının köpekbalıklarıyla dolu suları” dediği şey hakkında bazı hikayeler anlatmayı başaran bir hatırası.

Kitabı yazmasındaki temel motivasyonun oldukça basit olduğunu söylüyor: “Annemle babama onlar hâlâ buradayken çiçeklerini vermek istedim. Tek gördüğüm şov dünyasının trajedi hikayeleri. Annemle babam ne halt ettiklerini bilmiyorlardı ama en önemlisi benim için iyi niyetli olmalarıydı. Ailem ve ben, kaldıraç konusunda gerçekten çok az bilgimiz vardı. Takdir modunda sıkışıp kaldık. Ve bence bu bir dereceye kadar iyi.”

Culver City'de doğan ve orta sınıf bir Pasadena ailesinde büyüyen White'a, çok çalışması ve sahip olduklarına minnettar olması öğretildi. Annesinin, “Aile Meseleleri” setindeki insanlardan onu sürekli takip etmelerini istediğini ve onun büyük bir kafaya sahip olmasını engellemeye çalıştığını hatırladı. Pahalı arabalar ve tasarımcı kıyafetleri bir seçenek değildi; Araba sürmeyi öğrendiğinde ailenin elindeki Acura'yı itiyordu. Fly Nike kıyafetlerini giyebiliyorsa mutluydu (profesyonel spor takımları onun bir basketbol fanatiği olduğu haberini alıp ona en son çıkan ürünlerden oluşan kutular gönderdiğinde bu daha da kolaylaştı).

“Gösteriye başladığımda, seçmelere katılmak isteyen ve ailemin bana bir Sega Genesis vermesi için işi almak isteyen 12 yaşında bir çocuktum” dedi. Kibar ve cesur – ebeveynleri onu nasıl bir beyefendi olunacağını öğrensin diye görgü kuralları okuluna göndermişti – ilk buluşma deneyimini kahkaha ve üzüntü karışımıyla anlatıyor: “Annem beni olumsuz etkilerden koruyan mucizevi bir iş yapmıştı. beni etkili bir şekilde genç kızların takla atacağı kendine aşırı güvenen, cömert fikirli bir ahmak haline getirmişti.

Kısacası, iyi ebeveynlere sahip iyi bir çocuktu; ABC'nin ona diğer TV yıldızlarıyla orantılı olarak ödeme yapma zamanı geldiğinde bu nitelikler her zaman işe yaramıyordu. Dizinin yapımcılarının, “aşırı maruz kalma” korkusuyla onu yardımcı Urkel fırsatlarını takip etmekten caydırdığını yazıyor. Kitabın en etkileyici anekdotlarından birinde, 14 yaşındaki White, bir tartışmanın ardından annesi tarafından cezalandırılır. Ebeveynleri “Family Matters” yapımcılarına onun hasta olduğunu ve işe gelemeyeceğini bildirdiğinde, White ailesinin evine bir doktor gönderme teklifinin yanı sıra bir dizi hediye sepeti gelir. White, ABC'nin, ailesinin daha fazla para isteyen çocuk yıldızların ebeveynleri tarafından kullanılan ortak bir hile olan “hastalığı atlattığını” varsaydığını yazıyor. Ancak White ertesi gün işe döndüğünde ailesi hiçbir talepte bulunmadı. Sadece oğullarını disipline ettikleri ortaya çıktı.

White şöyle yazıyor: “Bu muhtemelen hiç farkına varmadığımız en büyük avantaj anımdı.” “Bu hediyelerin tümü ben ve ailem tarafından büyük bir ciddiyetle alındı. Hatta ailemdeki bir anlaşmazlığın bu kadar çok insanın benim sağlığım konusunda endişelenmesine neden olmasından dolayı annemle babam kötü hissetmiş bile olabilir.”

White, “Family Matters”tan bu yana geçen yıllarda çok çalıştı. Bir dizi Sega oyununda Sonic the Hedgehog'u seslendirdi; yakın zamanda “The Afterparty” dizisinde ve Adam Sandler'la birlikte küçümsenen basketbol filmi “Hustle”da (kasnak oyunlarıyla sevgiyle hatırladığı bir çekim) rol aldı. Belirli bir yaştaki hayranlar için her zaman Urkel olacağını biliyor ama sokaktaki biri onu başka bir şeyle tanıdığında mutlu oluyor; örneğin şu anki CBS yarışma programı “Flip Side”e ev sahipliği yapması gibi. “Artık bana Urkel diyen Boomers'ın yarışma sunucusuyum” diyor.

Ve her şeyi Google'da araştırarak büyüyen Y kuşağı genellikle ona tamamen farklı bir şey diyor. Büyürken duyduğu isim.

“Bana Jaleel diyorlar” diyor.