Cop-Turned En İyi Seçici Yetkili Joseph Wambaugh, 88'de öldü

rookiemag

New member
Joseph Wambaugh gelmeden önce, Los Angeles Emniyet Müdürlüğü'nün resmi olmayan ozanı, unmuting Sgt olan Jack Webb'di. Joe Friday, “Dragnet” in her bölümünü ahlaki zayıflık ve suçla ilgili homilies ile doldurdu.

“Esrar alev, eroin sigorta, LSD bomba,” Cuma 1967 bölümünde bir şüpheliye girdi. “Öyleyse likörü esrarla eşitlemeye çalışmayın, bayım. Bana değil. … Beni zihin genişletme eğimle alıkoymayın! ”

Sonra kurgusal polisleri Joe Cuma günü Kaliforniya Ceza Kanunu ve bir şişe dezenfektan için çığlık atacak bir LAPD gazisi olan Wambaugh geldi. Wambaugh'un karakterleri ahlaki olarak esnek, kahramanca, iğrenç, şefkatli, duygusuz, derin kusurlu, karanlık komikti – tek kelimeyle gerçekti.

16 roman ve beş kurgusal suç anlatısı Amerika'daki polislerin tasvirini dönüştüren Wambaugh, “Hill Street Blues” ve “NYPD Blue” gibi cesur TV şovlarının önünü açtı ve yeni nesil suç yazarlarına ilham verdi, Cuma günü Rancho Mirage, Calif. 88 yaşındaydı.

Gant, ölümünün sebebinin özofagus kanseri olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 ay önce hastalığını öğrenmişti. 69 yaşındaki karısı Dee, onun yanındaydı, dedi Gant.

En çok satan romanları arasında “Yeni Centurions”, “The Glitter Dome”, “Korolar” ve “Kara Mermer” vardı. Kurgusal olmayan eserlerinden en iyi bilinen, yasadışı bir U dönüşü için rutin bir durakla başlayan ve bir Kern County alanında bir Los Angeles polis memurunun yürütülmesine yol açan ürpertici bir hikaye olan “Soğan Alanı” idi.

Sevgili suç romanlarının yazarı olan eski bir Los Angeles Times polis muhabiri Michael Connelly, Wambaugh'u onunla buluşup arkadaşı olmadan 25 yıl önce bir akıl hocası olarak düşünmeye geldiğini söyledi.

Wambaugh'dan önce, suç romancıları sık sık “sistemin dışında çalışan ve hatta güvensiz ve hatta hor görüyor” diye yazdı Connelly, Wambaugh'un ilk romanı “Yeni Centurions” ın 2008 baskısına bir önsöz yazdı.

“Hikayeyi polis karakolunun içindeki ve gerçekten ait olduğu devriye arabasının içindeki hikayeyi almak, gerçek işi yapan ve hayatlarını ve akıl sağlığını riske atan erkeklerin hikayesini anlatmak için düştü. Ve farklı bir yolsuzluğu keşfetmek – insanlığın karanlık uçurumuna çok sık ve çok uzun süre bakan polisin erken sinizm ve kararmış asaleti. ”

Wambaugh basitçe koydu.

2019'da San Diego Union-Tribune'ye “Yaptığım tek şey işleri tersine çevirmekti” dedi. “Polislerin işin nasıl çalıştığı hakkında yazmak yerine, işin polislerde nasıl çalıştığını yazdım.”

Her fırsatta Wambaugh kongre ile kırıldı. Suçlar çözülebilir veya çözülmeyebilir. Kötü adamlar adaletle karşılaşabilir veya olmayabilir. Ve polislerin kendileri düz ok, sert-ama-fair, kare çeneli profesyoneller olabilir-ya da belki de olmayabilir.

14 yıl sonra yazma kariyerini sürdürmek için bir dedektif çavuş olarak LAPD'den ayrılan Wambaugh, bölüm bürokratları ve üst pirinç için özellikle zordu.

“Chorboys” da, atanan bir teğmen, atanan gizli görevde başarısız olur: Departman'ın personel dosyalarına hırslı patronun IQ puanını 107'den 141'e değiştirmek için sinsice. Ancak, memurların favorilerinin ve mustaches'in büyüklüğü üzerine geçilemez yeni kurallar yazarak yönetici olarak kendini kurtarır.

Wambaugh, “Teğmen Treadwell'i düzenlemeleri oluşturmak için 13 hafta aldı” diye yazdı. “Bir personel toplantısında kızarmış ve tebrik edildi. Gururla ışınladı. Düzenlemeler mükemmeldi. Kimse onları anlayamadı. ”

Wambaugh'un çalışma memurları ve en üst düzey liderleri arasındaki uçurum çok büyüktü. IQ eksikliği komutanı Moss “sık sık bu cahil piçleri organize ederse, dışarı baktığını söyledi. Komutan Moss, gece güvertelerde yerli ayak izleri korkusuyla yaşayan bir köle gibiydi. ”

Tabii ki, Wambaugh'un sokak polislerinden bazıları bunalmıştı.

“Delta Yıldızı” da, kötü Çek olarak bilinen muazzam, çok öfkeli bir memur, LA şehir merkezindeki küçük bir hırsızı kovalar ve onu bir yangın kaçışından asmaya çalışır.

Hikayenin ilerleyen saatlerinde, bıçaklanan ve hayata yapışan şiddetli bir seri bir soyguncuyu yakalar. Polis yanında çömeliyor ve şiddetle “CPR'yi gerçekleştiriyor”, neredeyse tüm kanı ölmekte olan Miscreant'ın vücudundan her sıkma ile pompalıyor.

Yaşlı bir tanık, bir suçlunun hayatını kurtarmaya çok cesurca çalıştığı için ona teşekkür ettiğinde, uygun şekilde mütevazıdır.

“Teşekkür ederim, bayan,” dedi kötü Çek utangaç. “Hepimizin Tanrı'nın çocukları olduğumuzu hatırlamak acı vermiyor.”

Wambaugh tarafından bu kadar canlı bir şekilde tasvir edilen ahlaksızlık ve ahlaksızlık olsa bile, mavi sisin içinde iyi niyet ve hassasiyet eylemleri ortaya çıkar. Los Angeles'ın sokakları – özellikle Hollywood – sadece bağımlılar, dolandırıcılar, insan kaçakçıları ve amputees fetişleyen bir kült için değil, aynı zamanda sıkıntılı insanlar ve onlara yardım eden polisler için de bir zemin.

“Liman Nocturne” da, 91 yaşındaki şımarık bir kadın kocası Howard'ı uyandırmak için yardım çağrısında bulunuyor.

“Her zaman öğleden sonra şekerleme yapar,” diyor Sark kartı tutan ve her zaman filmlerde büyük molasını arayan bir subay olan Hollywood Nate Weiss. “Bu sefer sadece daha uzun bir şekerleme.”

Hollywood Nate ve utangaç genç ortağı Britney Small, kruvazörlerinde devriye geziyorlardı ve korkunç hayallerini tartışıyorlardı. Nate, katledilen partnerinin tekrarlayan vizyonları, “rüzgar çanlarına benzeyen bir kıkırdama” olan bir kadın. Britney, öldürdüğü ve onu daha tecrübeli polislerden getirdiği hayranlıktan üzdüğü saldırgan tarafından perili.

Dakikalar sonra, büyük kanyona bir aile gezisinin eski fotoğraflarını gösterirken elini tutarak sıkı dulları rahatlatıyorlardı. Daha sonra Britney ağladı ve Softhearts, sert, Hollywood Nate onu yatıştırdı: “Silahlılar bile bazen ağlamak zorundadır” dedi.

İkisi, Wambaugh'un çalışmalarında tekrar ortaya çıkan sörfçü dedektifleri olan Flotsam ve Jetsam gibi bir avuç karakter arasında. “Hollywood Tepeleri” nde Memur Small, bir adamla konuşan ve bir zamanlar zarif bir barda bir urn içine içki dökmekle yüzleşir.

Adam, ortaya çıktı, babasının küllerini bir içki içmek için çıkarıyordu. Britney, babasını diğer müşterileri üzmeyeceği karanlık bir köşede tutmasını söyledi.

“Babam ayağı rayda ayağıyla barda durmayı sevdi,” diye açıkladı yas tutan oğul.

“Bunu anlıyorum efendim,” dedi memur. “Ama o zaman ayakları vardı.”

22 Ocak 1937'de doğan Joseph Aloysius Wambaugh Jr., babasının çelik bir fabrikada çalıştığı ve bir süre şehrin polis şefi olan East Pittsburgh, Pa'da büyüdü. Joseph 14 yaşındayken, ailesi bir cenaze töreni için Kaliforniya'ya geldi ve kalmaya karar verdi.

Ontario'daki liseden sonra Wambaugh, 1954'ten 1957'ye kadar Deniz Piyadeleri'nde görev yaptı ve daha sonra Cal State Los Angeles'tan İngilizce lisans derecesi aldı. Öğretmek istedi, ancak LAPD okullardan daha iyi ödedi.

Rütbelerden geçerken Cal State'ten yüksek lisans derecesi aldı. Ayrıca sokaktaki deneyimleri ve departman kurallarına meydan okuyarak onları ilk romanı “Yeni Centurions” a dönüştürdü.

Şef Ed Davis bekleyen yayını duyduğunda Wambaugh'u ateşlemekle tehdit etti. ACLU davasını üstlendi ve Jack Webb, Wambaugh'un çalışması layık olsaydı şefe müdahale edeceğini söyledi.

Wambaugh, “Cinayet ortağım ve ben Beverly Hills'teki Sunset Bulvarı'na gittik ve el yazmasını bıraktık,” diye hatırladı Wambaugh üç ayda bir Kraliyet Kanada’da polisi. Birkaç hafta sonra, Webb okumuştu ve daha yüksek seviyeleri rahatsız edebilecek her pasajın üzerine bir kopya-yaklaşık 500-taktı. “Kipleri tuttum, '' dedi Wambaugh,“ ve Webb ile hiç tanışmadım. ”

1971 romanı bir Ayın Kitabı Club seçimi idi ve 32 hafta boyunca New York Times Bestseller listesinde kaldı. George C. Scott ile fahişeleri bir devriye vagonuna dönüştüren ve sadece yürüdükleri tehlikeli sokaklardan bir mühlet sağlamak için Scotch'u satın alan hayırsever yaşlı Cop Andy Kilvinski olarak bir film haline getirildi. Emeklilikte Kilvinski kendini öldürür.

Hala bir çalışma memuru-kovulmak yerine “sansür” olmasına rağmen-Wambaugh 1972'de “Mavi Şövalye” ve 1973'te “Soğan Sahası” ile çıktı. İkincisi için altı aylık bir izin aldı, 63 kişiyle röportaj yaptı ve Kaliforniya'da şimdiye kadar yapılan en uzun cinayet denemelerinden 40.000'den fazla transkriptten geçti.

1963 LAPD memurlarının kaçırılması Ian Campbell ve Karl Hettinger Wambaugh'un takıntısı oldu. Campbell'in ölüm ve Hettinger'ın ezici depresyonu hakkındaki sürükleyici açıklaması, Truman Capote'un “Soğuk Blood” a benzetildi ve her iki yazar da bir romancının hikaye anlatma tekniklerini soğuk gerçeklere uyguladı.

NPR'ye verdiği demeçte, “Soğan alanını yazmak için yeryüzüne kondum,” dedi. “Ben böyle hissettim.”

Ancak LAPD'deki yaşam giderek zorlaşıyordu. Wambaugh tarafından tutuklanan insanlar, NBC için yaratmaya yardım ettiği popüler bir TV dizisi olan “Polis Hikayesi” nde roller istiyorlardı. Bir kelepçenin ona döndüğünden şüphelenen bir şüpheli ve “George C. Scott gerçekten ne gibi?” Diye sordu.

“Adamım, dışarı çıkmalıyım,” dedi Wambaugh kendine.

Wambaugh 1974'te LAPD'den ayrıldı. Bir emekli maaşı umutlarını terk etti ancak Amerika'nın en popüler yazarlarından biri oldu, bir erken tahminle kitap başına en az 1 milyon dolar kazandı.

Wambaugh ve ailesi, San Marino'dan Newport Beach'e, Rancho Mirage'a, San Diego yakınlarındaki Point Loma'ya kadar Güney Kaliforniya'daki lüks mahallelerde taşındı. Yol boyunca, Orange County yat setine, üst kabuklu köpek şov hayranlarına, Palm Springs Country Clubs, Amerika Kupası ve Nobel Ödülü'ne odaklanan suç romanları yazdı.

Sadece kendi LAPD deneyimlerine katılmak yerine, bir seferde yarım düzine polis için içecek alacak ve hikayelerini anlattıklarında bol notlar alacaktı. Yalnızca “Hollywood Hills” için onaylarda, dört departmandan 51 memura teşekkür ediyor.

“Soğan Alanı” nın yanı sıra, Wambaugh'un kurgusal olmayanları, San Diego Emniyet Müdürlüğünün göçmenleri insan avcılarından koruma çabaları hakkında “ hatlar ve gölgeler ”içeriyor; Bir Pennsylvania öğretmeni ve iki çocuğunun öldürülmesi hakkında “Karanlıkta Yankılar”; İngiltere'de bir katilin nab için genetik parmak izi kullanımı hakkında “kan”; ve Glendale'de bir itfaiyeci-Arsonist hakkında “Yangın Lover”.

Los Angeles Times'a “Kurgusal değilse, yaşayan insanlarla konuşuyorum” dedi. Oraya çıkıyorum. Bir Oldsmobile veya başka bir şeyin arka koltuğundaki ilk deneyimlerim hakkında 330 sayfa için bu iç monologlar yapmıyorum. ”

Wambaugh'un dördü uzun metrajlı filmlere dönüştürüldü – yazar için o kadar çileden çıkaran bir süreç, ikisini sonuç üzerinde daha fazla kontrol için finanse etmeye yardımcı oldu. “The Choiroys” in film versiyonu tarafından o kadar tutuklandı ki, Lambaste Lorimar Productions ve yönetmen Robert Aldrich'e Daily Variety'de tam sayfa bir reklam satın aldı.

Suç yazımında kötülüğün doğası üzerine bir UCLA paneli tartışmasında Wambaugh, onunla yüz yüze geldiği günü hatırladı. Evil ile ilk karşılaşması, “İlk kitabımı Columbia Pictures'a sattığımda” dedi.

Wambaugh'un hayatta kalanları arasında 1955'te evlendiği lise sevgilisi Dee; kızı Jeanette; ve oğlu David. Başka bir oğul, Mark, Meksika'daki 1984 araba kazasında öldü.

Nasıl hatırlanmak istediği sorulduğunda, Wambaugh bunu bir devriyenin hızlı bir bilet vererek saçma sapan gevrekliğiyle özetledi.

“Polis yazarı,” dedi. “Bu işe yaramalı.”

Chawkins eski Times personel yazarıdır.